57. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

57.-Mokranjcevi-dani_otvaranje-festivalaНеготин је и овог септембра бојила музичка атмосфера захваљујући Мокрањчевим данима, фестивалу који с разлогом носи одређење једног од најзначајнијих у Србији. Традиција је настављена, а ове 57. сезоне публика је од 9. до 15. септембра, током седам дана трајања Фестивала уживала у готово 30 програма. У Дому културе „Стеван Мокрањац“, који је организатор ове традиционалне манифестације, још увек су присутна фестивалска обележја и своде се утисци међу којима је и заједнички да је основна мисија – промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, очувана. Томе у прилог најбоље говори податак да је на Натпевавању, прве фестивалске вечери, наступило чак шест хорова што упућује на закључак да се хорској музици поново указује велика пажња. У Неготину су гостовали ансамбли из Хрватске и Турске, из Алексинца, Смедеревске Паланке и Београда, а на радост музичког Неготина и хор града домаћина који делује при Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“. Натпевавање је изазвало изузетну пажњу јавности и критике, а хорови нису скривали задовољство због учешћа на једном оваквом, како кажу, престижном надметању.

web_ANKARA-Turska-2Полифони хор „Анкара“ под управом Нилгун Тузкаја Аркан, који је на Фестивалу извео Мокрањчеву композицију на турском језику „Ne Güzelsin” (Како си лепа), победник је Натпевавања хорова 57. „Мокрањчевих дана“ у Неготину. Жири у саставу: проф. др Соња Маринковић, музиколог, др Катарина Томашевић, музиколог и Божидар Црњански, диригент први пут су доделили награду за најуспешније изведену композицију на Натпевавању и то Хору Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ под управом Данила Перковића за интерпретацију „Три мадригала, само мало другачија“ Константина Бабића. Мешовити певачки хор „Ина“ из Загреба под управом Бојана Погрмиловића освојио је награду за аутентичну интерпретацију фолклором инспирисаних дела, док је Хору „Ars Vocalis“ из Београда, са диригентом Мирославом Арбановским припала награда за најкомплекснији изведени програм и најуспешнијег солисту Марка Костића. Алексиначком мешовитом хору „Шуматовац“ под управом Димитрија Голубовића и Хору „Свети Симеон Богопримац“ из Смедеревске Паланке, којим је руководио Милош Урошевић, жири је доделио дипломе за учешће.

 

 

web9И иначе, 57. „Мокрањчеви дани“ били су у знаку хорске музике. Целовечерњи концерт приредили су прошлогодишњи победници Натпевавања – Новосадски камерни хор под управом Божидара Црњанског, понудивши изузетно занимљив музички програм у коме се до последњег минута могло и морало уживати. И хорске вечери од којих су уследиле још две, и то у простору Храма Свете Тројице у Неготину, остаће упамћене.
.
web10Публици је ове године, први пут, концертно представљена Литургуја Светог Јована Златоустог, Карела Направњика, дело написано на трагу Мокрањчеве традиције, компоновано двадесетих година прошлог века. На тај начин у Неготину је Хор „Јосиф Маринковић“ из Вршца обележио вредан јубилеј. У поводу 85 година, здруженим снагама наступили су наставници и ученици тамошње музичке школе, које је кроз ово премијерно изведено дело на овим просторима водила Татјана Гердец Мрђа а солисти су били овдашњој публици добро знани: Љубoмир Поповић, тенор и Дарко Манић, бас.

web11Фестивалска публика је завршне вечери, мало је рећи, била презадовољна изванредним извођењем Мокрањчевих дела намењених данима Великог поста, која су изнели хористи РТС-а под маестралним вођством Бојана Суђића.

.

.

.
Шта још треба издвојити из понуђеног концепта овогодишњих Мокрањчевих дана?

Подијум „Вечерње серенаде“ ове године је припао Вокалном квартету „Vita Brevis” из Зрењанина, док су најмлађи уживали у опери „Мали димничар“ Бенџамина Бритна. Реч је о представи рађеној у копродукцији позоришта „Душко Радовић“ из Београда и Музичко оперско театарске организације МОТО.

web14Савременој српској музици био је посвећен наступ камерног оркестра „Метаморфозис“ са маестралним виолистом Сашом Мирковићем. На програму су била дела Ивана Божичевића, Александре Вребалов, Драшка Аџића, који је био и вокални солиста интерпретирајући три сонга из представе „Ромео и Јулија“, Дарије Андоске, Ивана Марковића, као и Жарка Мирковића чије су “Слике самоће” имале у Неготину светску премијеру. Један од наших најистакнутијих и најактивнијих гудачких камерних састава извео је и дело “Стубови” (Pillars) младог новосадског композитора Ивана Марковића, који води порекло из Мокрањчевог града. Марковић је и сам учествовао у извођењу дела, интерпретирајући на клавиру, деоницу гонга из аранжмана за виолу и гонг.
web15На камерном подијуму Мокрањчевих дана представили су се флаутиста Љубиша Јовановић и пијаниста Александар Сердар, те је на тај начин и фестивал у Неготину дао допринос обележавању јубилеја 40 година успешног трајања на нашој уметничкој сцени, светски признатог флаутисте Љубише Јовановића. Вече је било посвећено барокној музици, а извођење двојице изузетних уметника изазвало је подједнаке хвалоспеве публике и музичке критике.

web16Изненађење Фестивала био је наступ Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова из Републике Српске. Вешто вођени диригентом Покрајчићем, Полицијски оркестар МУП-а Републике Српске, са солистима: Аланом Хусеином (труба), Јанком Родићем (вокал), Бењамином Друјенчићем (труба), Срђаном Весићем (вокал) и Сашом Радоњићем (кларинет) одушевио је фестивалску публику у Неготину, али су овације припале и Неготинцу, Александру Јовановићу, концерт мајстору Полицијског оркестра.

„Нити традиције“

Мокрању у походе кренули су и овог септембра учесници и гости “Мокрањчевих дана“ али и бројни Неготинци који су у порти Цркве Свете Тројице из 1872. године били у прилици да, пре свега, одају почаст настојањима културно уметничких друштава да сачувају културни идентитет свог краја и богато наслеђе.
Поред домаћина, KУД „Мокрањац“ из Мокрања у програму је учествовао и KУД „Kраљевачка ризница“ из Kраљева.
Један од централних елемената манифестације „Нити традиције“ је традиционална храна која се послужује у порти мокрањске светиње, укључујући омиљени качамак и сир, кувани кукуруз и мекике, за које и домаћини кажу да додатно обогаћују доживљај посетилаца, али и да чувају гастрономску баштину овог региона.

Концерти на отвореном

У традиционалним преподневним програмима под називом „Класика у 11“ у центру Неготина ове године поред учесника Натпевавања хорова, представили су се и Бањалучки камерни ансамбл, Хор „Wallachia“ Градског хорског ансамбла „Мокрањац“ из Неготина, са диригентом Драганом Мариновић-Симоновић, Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара са диригентом Мајом Миленковић, Весна Гарабантин, виолончело и Марко Миљковић, клавир, као и чланице неготинског Удружења „Артист“: Миља Виденовић (клавир) и Магдалена Антић (сопран), са гошћом Кристином Ћировић (виолина).

 

web24Верни сарадник Фестивала „Мокрањчеви дани“, Радио Београд 2, у години у којој обележава јубилеј, 65 година рада, фестивалској публици у Неготину представио се својим главним програмским акцијама посвећеним младима, а то су „Тимочка лира“ и „Најбољи млади пијанисти“.

.

.

.

..

 

web26Фестивал, 57. „Мокрањчеви дани“ отворио је своје галерије са две изложбене поставке. Трагања др Ђорђа Соколовског у оквиру сликарске изложбе „Ка новој икони“ и радова примењених уметника са 25. Колоније „Ехо музике“. Организоване су и две научне трибине, једна посвећена стваралаштву нашег Стевана Мокрањца, коју је приредила др Мелита Милин, док је другу о животу и делу једног од најзначајнијих српских симфоничара, Василија Мокрањца, у поводу стогодишњицње његовог рођења, сјајно представила др Ивана Медић. Представљене су и две нове књиге, о диригенту, композитору и пијанисти Александру Вујићу, ауторки Снежане Николајевић и Бранке Радовић, али и зборник црквене музике „Одјеци саГЛАСја“ Наташе Ђурагић.

.

web31Током два завршна дана фестивала одржан је диригентски семинар, који су водиле Тамара Адамов Петијевић и Верица Пејић, а био је посвећен раду са дечјим и омладинским ансамблима.

.

.

.
web32„Мокрањчеви дани“ у својој 57. сезони у први план су ставили Мокрањчеву музику и хорско стваралаштво, али нису недостајали ни програми који су славили музику у најлепшем свом облику делима у којима су уживали и извођачи и публика. Славећи дело Стевана Мокрањца, нема сумње, издвојио се, истакла је на затварању фестивала, проф. др Соња Маринковић, селекторка, Хор Радио-телевизије Србије са маестром Бојаном Суђићем, интерпретацијом најкомплексније Мокрањчеве партитуре, композиција за дане Великог поста.
„У сваком од нас подигли сте храм, храм који ћемо носити у души, који ће бити место добра, вере, не само у нашег Мокрањца, оног највећег међу нама, коме смо посветили све ове дане и коме ћемо још много лета посвећивати оно најбоље што умемо. Зато што већег од Мокрањца, међу нама није било, па вероватно неће ни бити. Живели сви“ – поручила је др Соња Маринковић.

.

web34Овогодишњи 57. Фестивал „Мокрањчеви дани“, званично је прогласио затвореним Владимир Величковић, председник општине Неготин.
„Током протеклих седам фестивалских дана, Неготин и Србија показали су своје поштовање према лику и делу знаменитог Неготинца, знаменитог Србина, славног композитора незаборавних српских дела. Фестивал уметничке музике, нашу почасницу Мокрањцу, реализовали смо уз подршку Министарства културе Републике Србије и пријатеља свечаности којих ће у будућности, имајући у виду значај одржавања, надам бити још више.“

.

.

web35Празник музике у славу највећег српског композитора, и ове године као генерални покровитељи помогли су: Општина Неготин и Министарство културе Републике Србије, и пријатељи Фестивала: Elixir Fondacija, Дунав осигурање, Телеком Србија, UniCredit Bank, Висока школа за пословну економију и предузетништво и СОКОЈ – Организација музичких аутора Србије. Медијски пријатељ је, уз још неколико традиционалних партнера, био Радио Београд. Одржавање „Мокрањчевих дана“ су помогли и други спонзори и пријатељи.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани