ОТВОРЕНИ 47.МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

3858_1У дворишту родне куће славног композиорора Стевана Стојановића Мокрањца, под крошњом бадема, уз звуке фанфара и у пратњи преко 300 хориста који су изводили химну Неготина – VI Мокрањчеву руковет, свечано је отворен најстарији српски музички фестивал, 47. Мокрањчеви дани.Учеснике и госте фестивала поздравио је мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин.

- Четрдесетседам година фестивала по коме се и ван граница наше земље препознаје српска музичка сцена, нама Неготинцима, дају за право да задржимо давно стечену титулу културног седишта и наставимо културну традицију утемељену можда баш у време када је у њему рођен наш најславнији суграђанин Стеван Стојановић Мокрањац. Тим пре што је управо он својим генијалним делом славу родног града пронео широм света –поручио је мр Уруковић.

Академик Исидора Жебељан, најизвођенији српски композитор, својом надахнутом беседом, на оригиналан начин нагнала је присутне на размишљање о поимању уметности, а посебно музике.
- Од свих уметности музика је та која је највише игра духа, која је чисто осећање-она је потпуно безразложна и необјашњива, лишена способниости да подучава, она је жива, она је и страст и љубав сама – каже Исидора Жебељан.

Овогодишњи Фестивал отворио је мр Милан Радосављевић, директор Дома културе “Стеван Мокрањац „.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани