РАДИО БЕОГРАД НА „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Fotografija0110У циљу да информише културну јавност о најзначајнијим музичким манифестацијама у земљи, Радио Београд је на фестивалу „Мокрањчеви дани“ присутан од самог почетка. Првих година деловање екипе ове медијске куће заснивало се на снимању концерата, који су, по завршетку Фестивала, емитовани у оквиру различитих програма. Музички садржаји „Мокрањчевих дана“, који су од самих почетака били на високом уметничком нивоу, значајно су обогаћивали садржаје музичких емисија. Истовремено, емитовање снимака концерата учинили су да Фестивал буде презентован широком слушалишту, што је утицало и на његову афирмацију и популаризацију.Ново медијско време, које је од захтевало брзу и правовремену информацију, довело је и до промене у презентацији културних садржаја. У том смислу мењао се и концепт програмских шема Радио Београда, у оквиру којих су се појавиле и информативне музичке емисије, чија је улога била информисање о актуелним музичким догађајима у земљи и свету. Свакако да су „Мокрањчеви дани“, као један од најстаријих музичких фестивала у Србији, пронашли свој медијски простор и у различитим информативним музичким емисијама.

IMG_4587Од почетка емитовања емисије „Сусретања“, 1981. године, као најстарије музичко-информативне емисије на програму Радио Београда 1, њени уредници били су присутни на „Мокрањчевим данима“. Свакодневна телефонска укључивања у програм, информисање о музичким садржајима, осврти и критике, били су програмски оквир емисије, која је тежила да представи најзначајније и најквалитетније музичке садржаје. Са развојем комуниукационих веза створила се могућност да се радијски програм емитује директно из Неготина, чиме је отворен простор да се емисија „Сусретања“ реализује из екстерног студија из овог града. Ова пракса активно је присутна последњих петнаестак година, што је омогућило да информације са Фестивала буду представљене у актуелном тренутку. Кроз програм студија Радио Београда 1 у Неготину, српској музичкој јавности представљени су еминентни уметници који су наступали у оквиру концертних вечери /div>„Мокрањчевих дана“, јавност је била информисана о програмским догађајима, отваране су различите медијске трибине, и емитовани су снимци са управо одржаних концерата.

Овакав концепт емисије „Сусретања“ Радио Београда 1 допринео је да „Мокрањчеви дани“ буду представљени као најактуелнији културни догађај на самом почетку нове концертне сезоне, те га данас препознајемо као својеврсни сигнал нових музичких догађаја, који свој уметнички импулс добијају управо на фестивалу који се налази на стваралчком трагу великана српске музике, на трагу Стевана Стојановића Мокрањца.

Мр Александра Паладин, музиколог,
одговорни уредник за уметничку Радио Београда 1

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани