ВЕЧЕ ЕМОЦИЈА НА КОНЦЕРТУ ЉУБИШЕ ЈОВАНОВИЋА И АЛЕКСАНДРА СЕРДАРА

web56Четврти фестивалски дан обележио је наступ флаутисте Љубише Јовановића и пијанисте Александра Сердара. За свој наступ на 57. „Мокрањчевим данима“  ова двојица врхунских уметника одабрали су Бахове сонате за флауту и клавир у ге-молу“, А-дуру и ха-молу.-Прва реч која ми је асоцијација вечерас је „Одговорност“, према Мокрањчевом  делу, имену и свему што овај фестивал представља. Ово је, заправо изван Београда, једини континуирани, озбиљни фестивал који има своји дубоки траг и који га сваке године проширује још више. Та љубав и та одговорност коју ја осећам према Мокрањцу и његовом делу се осликава и на фестивал –  рекао је Љубиша Јовановић и додао да осећа „одговорност и поштовање и када свира са пијанистом овог кова, као што је Александар Сердар“.
-Он, апсолутно, у сваком сегменту влада инструментом, познаје суштину музике, финесе и заиста је уживање велико. Ми смо последњих двадесетак година свирали 60 – 70 концерата саразличитим програмима и увек је то са њим неко ново откровење и морам да кажем да је вечерас било још једно. Јако се радујем сваком наступу са њим и захвалан сам што су нас „Мокрањчеви дани“ позвали да свирамо овде – додао је Јовановић који се публици представио и „Партитом за флауту соло у а-молу“.

Надахнута интепретација Бахових дела, али „Пет соната за клавир соло“ Доменика Скарлатија у интерпретацији Александра Сердара чаролију музике и свакако их није оставила равнодушним.
-Публика је увек дивна, комуникација са публиком је посебна,она је обострана, креће од вас и долази до реакције публике, уметници би волели да кажу енергије, али ја не волим да користим та апстракта стања. Постоје одређене атмосфере које нас све понесу. Уметник је тај који треба да иницира, а публика је и дошла да одреагује, она очекује вашу иницијацију да би одреаговала – истиче Александар Сердар и додаје да је и за њега овај фестивал – посебан.
- „Мокрањчеви дани“су  један импресиван фестивал који је један од најважнијих, поред Бемуса, у нашој земљи, али имају и  једну посебну атмосферу, због  места где се одржавају, али и зарад публике, атмосфере и свакако због Стевана Стојановића Мокрањца. Ово је предиван Дом културе и увек је велико задовољство бити у Неготину – истиче Александар Сердар.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани