СУСРЕТИ СЕЛА У КОБИШНИЦИ, ПОПОВИЦИ И ТАМНИЧУ

04. април 2011, Неготин

38 Susreti-selaТрадиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села настављена је протеклог викенда наступима крајинских аматера у Кобишници, Поповици и Тамнич. Њихови гости били су чланови културно уметничких друштава из Штубика, Чубре и Сикола.

У петак 1. априла свој програм у Кобишници приказала су културно уметничка друштва „Прераст“ из Штубика и домаћин „Воја Чурић“.

Гости из Штубика приказали су како се у њиховом селу припрема и слави „Божић“. Припреме за Божић почињу од Бадњег дана, сечењем Бадњака и коледарењем. Сви обичаји и обреди уочи и на сам дан Божића имају за циљ да се сачува и повећа породица и имање домаћина.

Чланови културно уметничког друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице, уз песме и игру приказали су народни обичај „Свадба“.  Припреме за свадбу почињале су много пре самог догађаја. Недељу дана уочи свадбе, сватови се позивају од куће до куће са окићеним крчагом. Свадбе су по традицији почињале суботом поподне одвојено код младине и младожењине куће . У сватовском весељу поред младенаца, главни су кум, старојко девер.

Дан касније, у суботу, чланови културно уметничког друштва „Аранђел Матић“ из Поповице, дочекали су фолклорниу ансамбл из Чубре.

Домаћини су кроз свој програм приказали народне обичаје везане за рођење и крштење детета. За крштење детета везују се многобројни и најлепши обичаи који су некада имали за циљ да обезбеде успешно рођање, рођење здравог детета али и убудуће за добро здравље детета и лепо и безбрино дети њство. Сам порођај породица и фамилија дочекују на окупу. Породиља се посебно припремала за порођај, а у томе су јој помагале старије искусне жене које су звали „бабицама“. Након првог купања, дете се стављало у дрвену носиљку “лубницу“, а убрзо по рођењу дете је крштавано у цркви. Посебно место у овим обилчајима имају и освећена водица „молитва“ и посебна погача „повојница“ умешена од посебног брашна. Рођење детета прослављала је цела фамилија уз песме, игру, весеље и здравице до зоре.

Гости из Чубре , који су се после неколико година поново укључили у ову манифестацију показали су како се у њиховом селу слави крсна слава. Крсној слави се код Срба придаје велики значај и сваки домаћин се труди да се за овај дан припреми и прикаже гостима у најбољем светлу. Чланови културно уметничког друштва из Чубре показали су и шта се догоди када домаћин закасни да припреми најважније – печење.

Други викенд манифестације Сусрети села својим програмима затворили су чланови културно уметничких друштава из Тамнича и Сикола.

КУД „Живојин Тодоровић“ из Тамнича кроз песму и игру приказао је како су се у овом селу славили младенци. Младенци су празник који се увек слави 22. марта на дан почетка пролећа. Тога дана после поноћи, момци ид евојке окупе се на раскрсници у селу, наложе ватру и скачу преко ње три пута, а све за здравље људи и стоке.  На овај начин истерују и сва зла из села. За овај празник везују се и колачићи намазани медом “младенчићи“ које комшије и пријатељи дају један другом. Посебно је весело у кући младенаца који су се венчали између два празника. Код њих тог дана долази родбина и други гости и доносе им поклоне.

sajt-rukovodioci [800x600]Гости, чланови КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола приказали су народни обичај крштење детета. Крштење је света тајна којом човек постаје хришћанин. Дете се крштава одмах по рођењу, чим мало ојача. Обележја крштења су Крсница, бело платно у које се дете увија после крштења, света водица  која се после обреда просипа  на место где се не гази. Косица коју свештеник постриже при крштењу, ставља се у восак и чува у кући као успомена на овај велики догађај. Најважнија особа на крштењу је кум, он је сведок крштења и духовни отац детета.

У суботу 9. априла своје програме ће приказати културно уметничка друштва из Буковча и Поповице, док ће се у недељу 10. априла представити Јабуковац и Кобишница.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани