ИЗЛОЖБА ВЛАШКЕ НОШЊЕ ИЗ ЗБИРКЕ МИЛАНА НИКОЛИЋА У ДОМУ КУЛТУРЕ НА “ДАНИМА ГЕРГИНЕ“

web1

Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину и ове године пружио је подршку манифестацији „Дани Гергине“ – Удружења за очување културе и традиције Влаха, која претходи традиционалном Фестивалу влашке музике „Гергина“.

Изложба „Кăмаша“ – влашке кошуље ношње Неготинске Крајине из збирке Милана Николића у галерији Дома културе је, очекивано, изазвала велико интересовање посетилаца. Наиме, Николић је на овој манифестацији прошле године учествовао са избором прегача из своје збирке и тада окупио бројне поштоваоце традиције и културе, зато гужва и пун фоаје Дома културе и овога пута нису били изненађење. На изложби су највећим делом представљене женске кошуље (кăмаша) које су жене овог поднебља носиле до 20. века а карактерише их дужина скоро до чланака. Новија кошуља са почетка прошлог века састоји се из два дела: горњег (ћупаг) и доњег (поаље) који су независни и обично декорисани везом или чипком.

Милан Николић из Кобишнице, студент етнологије и антропологије на Филозофском факултету у Београду, последњих година сакупља и проучава етнографску грађу Влаха Неготинске Крајине па је тако формирао и сопствену етнографску збирку коју чини више од хиљаду текстилних и предмета за домаћу радиност. Истраживањем на терену, анализом, народних обичаја, изворне музике, игре и одевања, Николић тежи да очува и прикаже традиционалну културу Неготинске Крајине.

На отварању изложбе, поред Јованке Стефановић Станојевић, директора неготинског Дома културе, говорили су и Синиша Челојевић, председник Удружења за очување културе и традиције Влаха „Гергина“, Дарко Чиришановић, секретар Скупштине општине Неготин, али и Милан Николић као аутор изложбе и његов гост Жељко Утвар, који је већ две деценије колекционар и истраживач етнографског блага Срба и власник збирке са више од 5.000 предмета.

У музичком делу програма наступио је фрулаш Војислав Бађикић, један од ретких оригиналних извођача влашких мелодија, који често заједно са Николићем, такође врсним инструменталистом млађе генерације, наступа на разним манифестацијама изворног народног стваралаштва. Дегустацију вина и ракија приредила је Пивница „Радосављевић“ из Рогљева.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани