ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У „ПРЕС ЦЕНТРУ“

50.M.dani_press-centar-2Јуче је у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду одржана конференција за новинаре поводом 50. фестивала „Мокрањчеви дани“, који ће од 10-16. септембра бити одржан у Неготину.
Обраћајући се присутним новинарима, председник Општине Неготин, Јован Миловановић, указао је на спремност локалне самоупаве да подржи Фестивал, истичући га као један од најзначајнијих културних догађаја који не само да има овај град, већ и цела наша земља.
Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина истакла је да „Мокрањчеви дани“ представљају један од најзначајнијих упоришта културе, и да сви морају бити свесни његовог значаја, као и имена композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Напоменула је и да је све спремно да се дочекају гости и уметници и да фестивалске фанфаре означе почетак.
Селекторка фестивала, др Бранка Радовић, представила је овогодишњи програм, указала на програмске смернице и идеје којима се водила у његовом формирању. Акцентовала је учешће 2 најзначајнија оркестарска ансамбла у нашој земљи – Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС, као и гостовање Хора РТС. Издвојила је и представу Позоришта на Теразијама „Грк Зорба“, наступ плесне трупе „Уна Сага Сербика“, као и низ значајних концерата и трибина којима ће бити обогаћен овогодишњи програм.
Председница Програмске комисије, диригент Даринка Матић Маровић, осврнула се на културолошки значај Фестивала, како кроз историју, тако и данас. Посебан акценат ставила је на хорске ансамбле који ће ове године учествовати у Натпевавању хорова, истичући њихов квалитет.
Академик Дејан Деспић, композитор, дугогодишњи члан Програмске комисије „Мокрањчевих дана“ подсетио је на саме почетке овог Фестивала, али и указао на његов значај за српску музички живот кроз протеклих педесет година постојања.
На конференцији за новинаре говорила је и Милица Слијепчевић, представница „Дунав осигурања“, које је и ове године значајно помогло „Мокрањчеве дане“. Она је истакла свест фирме о друштвеној одговорности према значајним културним манифестацијама у Србији, где се међу првима свакако налази и фестивал који се одржава у част великана српске музике Стевана Стојановића Мокрањца.
Конференција за новинаре завршена је питањима присутних новинара, којима је употпуњена слика овогодишњег Фестивала.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани