СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 54. “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ” У НЕГОТИНУ

54Mdani_RTS_6Kонцертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 54. “Мокрањчеви дани” .

Маестро Суђић одлучио се да програм насловљен као „Мокрањац и Моцарт“ започне Мокрањчевим „Опелом“ са солистима Николом Дорићем (тенор), Александром Новаковићем (бас) и Милошем Гашићем (бас).

Уследила је Мокрањчева Пета руковет, коју Коњовић стилски издваја у стваралаштву родоначелника српске музике. Најобимнију и по многима његову најпопуларнију Руковет употпунили су својом интерпретацијом солисти: Биљана Васиљевић Митровић (сопран), Вања Бисерчић (тенор) и Никола Дорић (тенор).

Програм је заокружен извођењем Моцартовог „Реквијума“ са солистима: Александром Јовановић (сопран), Иваном Србљан (мецосопран), Јаношем Серекованим (тенор) и Атилом Мокушем (бас).

-Имамо исти тоналитет у Руковетима и Реквијему тако да овиме показујемо колико је Мокрањац наставак најлепше могуће европске традиције и колико смо ми на извору најлепше европске музичке традиције која баштини музику Моцарта, Хајдна, Бетовена, а знамо да је Мокрањац на свом школовању веома ценио Баха и све ове класике које сам поменуо -  каже диригент и уметнички руководилац Хора и Симфонијског оркестраб РТС, Бојан Суђић, иначе, овогодишњи беседник Фестивала.

Управо се на тој паралели Мокрањца и Моцарта и темељи овај програм, истакла је др Соња Маринковић, селекторка фестивала, на церемонијалу свечаног затварања, захваливши маестру Суђићу, солистима, Хору и Симфонијском оркестру Радио телевизије Србије на сјајној интерпретацији.

54Mdani_zatvaranje2-Не знам колико сте стрепели од суочавања Мокрањца и Моцарта, две естетике виђења посмртне службе.  Ја признајем да нисам зато што верујем у оно што је величина Морањчевог дела и не бојим се поређења вокалног и вокално-инструменталног медија. То су два света, али два света која одишу ствалачком моћи, која ће увек наћи пут до срца. Морам посебно да се захвалим маестру Суђићу што је између ова два дела поставио фантастичну Пету Мокрањчеву руковет, зато што није хтео да дозволи да се суоче она једноставна, чиста скрушеност православне молитве и ова помпезност звука католичког Реквијема, да не покаже да је наш Мокрањац у вокалном медију био велики симфоничар, да је он глас знао да ваја тако моћно да ми чујемо цео симфонијски оркестар – истакла је др Соња Маринковић.

Фестивал је затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин захваливши се  пријатељима фестивала, министру културе у Влади Републике Србије Владану Вукосављевићу, спонзорима и медијима на „помоћи и истрајности које обезбеђују трајност фестивала“.

54Mdani_zatvaranje1-Овогодишњих седам фестивалских дана у наш град довело је преко хиљаду учесника из Москве, Њујорка, Амстердама, Скопља, Подгорице, Турн Северина и наше земље, бројне учеснике који су својим наступима дали свој уметнички допринос квалитету Фестивала. Изузетни програми учинили су 54. Фестивал достојним дела нашег знаменитог суграђанина, Стевана Стојановића Мокрањца – истакао је Величковић.

Свечаност затварања 54. “Мокрањчевих дана“ традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима и пријатељима Фестивала.

Плакете су уручене су представницима: Општине Неготин, Огранка хидроелектране „Ђердап“, Компаније „Дунав осигурање“, „Еликсира Прахово“ ДОО Прахово, Уникредит банке, Радио телевизији Србије, Радио Београда, а биће уручене и Предузећу за телекомуникације АД Телеком Србија као и Организацији музичких аутора Србије (СОКОЈ).

Почаснице „Мокрањчевих дана“ уручене су представницима: Цркве Свете Тројице у Неготину, Музеја Крајине, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Историјског архива Неготин, Хору храма Свете Тројице, Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ и хору ове школе, Неготинској гимназији и њиховом хору, Полицијској станици Неготин, Здравственом центру Неготин, ЈКП „Бадњево“, неготинским основним школама „Бранко Радичевић“ и „Вук Караџић“,  винаријама: ВИММИД и Јануцић, затим Друштву пчелара „Хајдук Вељко“, Удружењу „Воћар“ из Карбулова и Удружењу „Нити традиције“ из Неготина.

Почаснице су накнадно бити уручене и представницима,  ДОО „Николић превоз“, Салону керамике „Владејић“, Банци Интеса, Високој школи за пословну економију и предузетничтво Београд, Туристичкој организацији општине Неготин, Одељењу за ванредне ситуације у Бору, винаријама Матаљ и Boirescu, Подруму Миливојевић 1972, КВЗ Подруму Стевановић-Кушић у Рогљеву и Дому за децу и омладину „Станко Пауновић“.

За извештавање са програма Фестивала, почаснице су уручене медијским партнерима:  Дописништву РТС у Зајечару, Вечерњим новостима, Политици и Магазин, Телевизији Исток, Телевизији Транс, Телевизији Кладово, Народним новинама „Завичај“, часописима „Епс енергија“ и „Музика Класика“, НГ Порталу, сајту Istmedia.rs, Радио Магнуму Зајечар, Web timu Општине Неготин,  а накнадно ће бити уручене медијским партнерима: Радио телевизији Војводине, новинама Блиц и листу Данас.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани