У НЕГОТИНУ ОДРЖАНА ВЕСЕЛА ЧАРШИЈА

„Весела чаршија“ оживела дух старог Неготина

У Кнез Михајловој улици, срцу старе вароши неготинске, на „Веселој чаршији“ , уз музику, забаву и послужење окупило се неколико стотина Неготинаца са жељом да се друже и поврате дух надалеко познате чаршије. „Веселу чаршију“  Неготинцима су подарили Дом културе, Народна библиотека и Туристиска организација заједно са власницима локала и станарима најстарије и најдуже улице у граду.

3530_1Још од поподневних сати, када су домаћини Кнез Михајлове улице, као њихови претходници некада давно, почели да износе тезге и послужење за госте чији је долазак најављивао и затворен саобраћај у том делу града, видело се да се у граду, чији су становници   поносни на дугу историју и традицију, дешава нешто занимљиво. Кнез Михајлову, некада искључиво улицу занатлија и понеког трговца, чији су дућани густо нанизани један уз други, а кућни бројеви прелазе број 250, испунилу су нешто пре 18 сати бројни посетиоци жељни дружења, доброг расположења и домаћинске атмосфере. Необичан, за савремене прилике, спој свих генерација, од најмлађих који су са великим интересовањем гледали у шарене тезге са лицидерским срцима, балонима, питама и колачићима, али и оних најстаријих који су, пуног срца и са широким осмехом на лицу, евоцирали на успомене на нека давно прохујала времена.

Златар и нумизматичар, Љубивоје Радосављевић, својом изложбом старина, међу којима се нашао и дрвени топ, приредио је посебан ужитак за посетиоце.  “ Ја сам се родио у овој чаршији, у овој улици су своје радње имале све занатлије, казанџије, ћурчије, опанчари. У чаршији је увек било весело, играло се, певало, дружило, баш  као и вечерас. Ова улица је имала своју душу и заиста је штета што смо дозволили да њен дух замре. Ово је прилика да се подсетимо како је некада било и да се потрудимо да лепу традицију пренесемо на млађе генерације“ – поручио је златар Љуба нудећи посетиоцима рогљевачко вино, кувано у казану на лицу места.

И док су старом чаријом одзвањали гласови девојака из етно групе“Мариника“ које су посетиоце разгаљивале обрадама српских и влашких изворних мелодија , а потом и музика локалних музичара, трубача и младог рок састава, са великим задовољством дешавања  у чаршији пратили су и домаћини и посетиоци.

„Овакве гужве у нашој улици годинама није било, још из времена великих неготинских вашара. Драго ми је што видим толико деце и надам се да се се некадашња традиција наставити“ – поручила је фризерка Мирослава Кадић, која је свој локал у Кнез Михајловој улици наследила од свог оца неготинског фризера Миће Влајића, сувенод мајстор Фигара.

3530_2Послужење испред неготинског биоскопа приредили су запослени у Дому културе, придружиле су им се својим специјалитетима чланице секције пензинерки, Туристичка организација обезбедила је срнећи гулаш који је у казану лично припремио овдашњи мајстор кулинартства Рака Гацановић. Неготински малишани даривани су заборављеним посластицама, лицидерским срцима, ушећереним јабукама, шећерним лулицама.  По старом неготинском обичају служила се кувана ракија, точило најбоље неготинско вино.

„Изузетно лепо дешавање у граду. Свака част организаторима који су успели да окупе овако велики број Неготинаца да се уз музику и лепо вино друже и лепо забављају“ поручио је др Синиша Челојевић.

Колико је дешавање у Кнез Михајловој улици дојмило Неготинце најбоље говори и податак да су се непосредно по завршетку „Веселе чаршије“, на друштвеним мрежама појавиле фотографије уз бројне коментаре Неготинаца.

Организатори „Веселе чаршије“ нису крили задовољство што је догађај у центру града изазвао овако велику пажњу и задовољство Неготинаца.    „Ми смо се искрено и надали да ће бити овако весело и забавно, али је број посетилаца премашио наша очекивања. Ово је било право породично дружење за све генерације. Очигледно је да Неготинцима недостају оваква дешавања, а на нама је само да оживимо оно што се одувек и дешавало у старој чаршији, то је традиција старог Неготина и зато нећемо дозволити да нестане. Ова улица је одувек била место великих догађања, она води ка вашаришту, има биоскоп, занатске и трговинске радње и то нам је разлог више да са оваквим дружењима наставимо и надаље“ -  поручила је Душанка Ботуњац, уметнички руководилац Дома културе „Стеван Мокрањац.

С. Јурасовић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани