ХОРОВИ ИЗ СУСЕДСТВА УВЕЛИЧАЛИ ДРУГО ВЕЧЕ КОНЦЕРТА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ХОРСКОГ ПЕВАЊА У НЕГОТИНУ

IMG_20181207_194843Друге вечери обележавања Светског дана хорског певања, у неготинском Дому културе“Стеван Мокрањац“ представило се осам хорова из окружења и суседне Румуније. Концерт је симболично заокружен здруженим наступом неготинских и румунских хорова.  

Друго вече манифестације у част хорског певања отворили су распевани малишани дечјег хора „Соколићи“ из Соко Бање, са диригентом Милицом Божић. У истом стилу наставили су чланови гимназијског  хора „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара у Румунији, под вођством Јоце Бугарског, као и њихови земљаци из  хорског ансамбла “Clopotel”  из Таргу Јиу са диригентом Лореданом Булига.

Неготинска публика имала је прилику да ужива у наступу познатог Камерног хора „Лавиринт“ из Зајечара,  који води Жељка Алексић, али и наступима Хора храма Рождевства Пресвете Богородице из Зајечара, са диригентом Наташом Јовановић и Хора „Свети Краљ Стефан Дечански“  из Књажевца којим диригује  Мартина Милошевић. По први пут Неготинцима су се представили чланови Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац“ , недавно основаног при Установи Народно позориште Тимочке Крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић“ које води Маја Миленковић. Као последњи, осми учесник друге вечери обележавања Светског дана хорског певања у Неготину, наступио је прослављени хор “Vox Dunaris” из Турн Северина којим диригује Виорел Дорин Балa и који је наступио на овогодишњим „Мокрањчевим данима“ у оквиру програма „Класика у 11“.

Концерт је симболично заокружен здруженим, надахнутим наступом неготинског хора „Вивак 2015“, вокалног и камерног ансамбла УШ“Стеван Мокрањац“ и румунских хорова под диригентских вођством Виорел Дорин Балa, извођењем комозиције „Има једна у Србији Крајина“, Ивана Илића, за коју је стихове написао Неготинац Крста Станковић.

У име организатора концерта поводом Светског дана хорског певања, манифестације на којој се ове године, у родном граду родоначелника хорског певања у Србији  представило чак 16 хорских ансамбала, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, Драгана Пашић, директорка, уручила је захвалницима учесницима концерта,  суорганизатору, Дому културе“Стеван Мокрањац“, покровитељу, Општини Неготин и донаторима.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани