ИЗЛОЖБА СЛИКА ЖЕЉКА ЂУРОВИЋА

izlozba_djurovic_1По отварању 48. Мокрањчевих дана, као први од бројних пратећих програма, у галерији Тодорчетовог конака, отворена је изложба радова Жељка Ђуровића.

О богатом стваралачком опусу академског сликара Жељка Ђуровића говорио је историчар уметности Звонимир Осречки.

Жељко Ђуровић  је студије сликарства, као и постдипломске студије завршио на Факултету примењених уметности у Београду. Ради као ванредни професор ФИЛУМ-а у Крагујевцу, где предаје предмет цртање и сликање. Реализовао је 32 самосталне изложбе у земљи и иностранству, и учествовао на преко 300 групних изложби.

Ђуровић је добитник 12 награда за ликовно стваралаштво међу којима су: Прва награда Бијенала ликовних и примењених уметности Србије (Смедерево 1998), Специјана награда жирија фондације МЦ Ецхер, (Холандија,1999), Прва награда за сликарство, ВИИИ међународни бијенале уметности минијатура (Горњи Милановац, 2005). Заступљен је у 27 књига из области уметности, као и на преко 200 интернет адреса. Добитник је 11 интернет награда. Његови радови се налазе у Кабинету графике Народног музеја у Београду, Интернационалном музеју за фантастичну уметност у замку Грије у Швајцарској, Народном музеју у Крагујевацу, Интернационалном музеју Еx-либрис у Италији као и у многим приватним збиркама у земљи и иностранству.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани