ГРК ЗОРБА НА 50. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

50-Mdani-GrkZorba-005Неготинска публика је на јубиларним педесетим музичким свечаностима у славу Мокрањца, била синоћ у прилици да ужива и у музичкој драми „Грк Зорба“, Позоришта на Теразијама, у режији  Михаила Вукобратовића.У главним улогама били су Десимир Станојевић, као Алексис Зорба, Слободан Стефановић, као Џејсон,  Љиљана Стјепановић, као Мадам Беатрис, док је улогу удовице Марије тумачила Кристина Савић. Запажене улоге имали су И  Владан Савић као Кирос, Данијел Корша, као Ставрос, Милан Антонић у улози Ангела,  Ана Кораћ као Лола и Марина Алексић као Елена .

50-Mdani-GrkZorba-004По роману „Необични доживљаји Алексиса Зорбаса“ Никоса Казанцакиса (1883-1957) написаном 1946. године, грчки редитељ Мајкл Какојанис снимио је 1964. године филм под називом Грк Зорба у америчко-грчкој продукцији. Главне улоге у филму тумачили су Ентони Квин, Алан Бејтс, Ирена Папас и Лила Кедрова. Музику је компоноваио Микис Теодоракис. Филм је постигао изузетан успех и награђен је те године са три Оскара. Посебно је остала запажена музика Теодоракиса који је тим филмом промовисао традиционалну грчку музику односно фолклорну игру названу сиртаки  која после тога постаје веома популарна и радо слушана у свету.

Однос према животу и начин размишљања сваког од ових ликова и тема коју Казанцакис обрађује у свом роману су универзалне метафоре о животу и смрти, љубави и мржњи, срећи и несрећи, пријатељству. То су и основне теме којима  се бави позоришна адаптација и драматизација овог литерарног дела.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани