КОНЦЕРТ „CARMINA BURANA“

web_CarminaBuranaХор и Симфонијски оркестар РТС , под руководством маестра  Бојана Суђића, заједно са здруженим дечијим хоровима из Неготина приредили су за фестивалску публику 53.“Мокрањчевих дана“ спектакуларну завршницу  својим иновативним, врло оригиналним и зналачким тумачењем популарне Орфове композиције „Carmina burana“. Солисти у били Александра Јовановић, сопран, Драгутин Матић, баритон и Александар Толимир, тенор.

Фестивалска публика, у препуној сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, дугим аплаузима наградила је учеснике завршног концерта који су, у фантастичној фестивалској атмосфери  надахнуто извели једно од најизвођенијих дела камерне музике.

Хор Радио-телевизије Србије већ пуних осам деценија представља најрепрезентативнији професионални хорски ансамбл у Србији и у региону. На његовом репертоару налазе се сва значајнија вокално-инструментална и а capella дела светске литературе, а ансамбл је посебно посвећен неговању и промоцији дела домаћих композитора. Током своје богате историје, Хор РТС је сарађивао са најистакнутијим домаћим и бројним иностраним диригентима и солистима, остварио низ турнеја и концерата са страним оркестрима, снимао за домаће и стране издавачке куће. Хор РТС је добитник највећих признања у земљи, као и награда на светским фестивалима. Од 2005. године шеф диригент Хора РТС jе маестро Бојан Суђић, који је у овом ансамблу и поникао као асистент диригента.

Маестро Бојан Суђић, најистакнутије диригентско име у српској музици данашњице, већ више од једне деценије налази се на месту уметничког директора Музичке продукције РТС и шефа диригента реномираних ансамбала – Хора и Симфонијског оркестра РТС. Редовни је професор дириговања на ФМУ у Београду и шеф диригент Симфонијског оркестра ове институције. Своју професионалну каријеру изградио је на изузетно сложеном и богатом репертоару симфонијске, хорске, оперске и балетске музике. Данас је препознатљив и по концертима на којима је на сцени окупио преко петстотина извођача, у извођењу Осме симфоније Густава Малера, Берлиозовог и Вердијевог Реквијема, Орфове Кармине Буране и других дела, као и по концертима које је одржао пред изузетно великим аудиторијумом од преко

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани