У НЕГОТИНУ ОДРЖАН ВЕФ

web2За лауреата Вокалног етно фестивала младих- ВЕФ, у категорији традиционалног певања, проглашена је Певачка група „Вретено“ из Банатског Карађорђева. Првом наградом у истој категорији традиције, овенчана је Женска певачка група „Гусле“ из Кикинде. Певачкој групи Одсека за традиционално певање и свирање МШ „Мокрањац“ из Београда припала је друга награда, а исти пласман бележи и Катедра за традиционалну музику и игру ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ из Скопља, у Северној Македонији, чији је наступ приказан у онлајн формату.

Признање ВЕФ-а – лауреат, у категорији обраде, додељено је Вокалној радионици „Бистрик“ Биље Крстић из Београда. Друго место у истој категорији понела је Етно-група „Златовез“ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина. Истом позицијом је вреднован и наступ Народног хора „Боја“из Видина, у Бугарској. Жири је треће награде доделио Етно-секцији Прве крагујевачке гимназије из Крагујевца и Ансамблу Пожаревачке гимназије из Пожаревца, а оба наступа су праћена на видео биму.

У жирију 9. ВЕФ-а били су: композитор и етномузиколог, професор доктор  Димитрије Големовић, Зорана Гуја, доктор етномузикологије, Давор Седларевић специјалиста васпитач за традиционалне игре и руководилац   Женске пјевачке групе „Ђуде“ из Колашина у Црној Гори и професор Катарина Поповић,  уметнички руководилац Дечије клапе „Приморкиње“ из Школе основног музичког образовања из Будве. Гости из Црне Горе су се са својим групама представили на отварању ВЕФ-а, у градском павиљону, целовечерњим наступима, будући да је реч о победницима прошлогодишњег фестивала.

Вокални етно фестивал младих у Неготину организовало је Креативно удружење НЕГО, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Неготин. Традиционално, Фестивал су помогле установе културе: Музеј Крајине и Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани