СУСРЕТИ СЕЛА У КАРБУЛОВУ, ЈАСЕНИЦИ И ЈАБУКОВЦУ

 

Karbulovo-Bukovce_4 [800x600]Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ настављена је протеклог викенда сусретима у Карбулову, Јасеници и Јабуковцу.

Своје програме у Карбулову  приказали су домаће културно уметничко друштво и њихови гости из Буковча.

Културно уметничко друштво “Димитрије Беливакић” из Буковча за свој наступ ове године изабрало је обичај “Помана штеточинама”, док је домаћи фолклорни ансамбл приказао обичаје везане за “Просидбу”.

Дан касније у Јасеници, своје програме приказала су културно уметничка друштва “Живорад Петровић Дудић” из Јасенице и “Живојин Тодоровић” из Тамнича.

Домаћини овог сусрета представили су се програмом “Косидба и седељка”, док су гости из Тамнича приказали како у њиховом селу изгледа традиционално окупљање око бунара.

Трећи викенд манифестације затворили су фолклорни ансамбли из Јабуковца и Чубре.

Члановима КУД “Флоричика” из Јабуковца ово је био други наступ на овогодишњој манифестацији, а за свој програм изабрали су приче о згодама и незгодама око воденице. Културно уметничко друштво из Чубреове године представиће се народним обичајем “Комишање”. Народне обичаје пратиле су игра, песме, бајалице и здравице.

Сусрети села настављају се у петак,  21. априла када ће фолклорни ансамбл из Тамнича дочекати културно уметничко друштво из Речке. У суботу 22.априла ансамбл из Сикола узвратиће гостопримство КУД-у из Видровца, док ће у недељу 23.априла своје програме приказати друштва из Буковча и Шаркамена.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани