„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

DSC_0363Трећег дана 46. фестивала „Мокрањчеви дани“,  у Цркви Свете Тројице у Мокрању, одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, пригодним духовним хорским програмом, у славу Мокрањцу и његовим потомцима, представио се Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ из Београда, са диригентом Николом Попмихајловим.

 Настојањем митрополита Мојсија, основана је 1731 године у Београду „Псалто–спевичка школа“. Њом је руководио знаменити појац оног доба, јеромонах Анатолије из манастира Ватопеда на Светој гори. Тај догађај означио је својеврсни препород црквеног пјенија код Срба. Ослањајући се на непресушни извор светогорског предања, Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ који носи име обновитеља српске византијске псалтикије, уједно наставља рад београдске појачке школе. Хор се бави изучавањем и извођењем аутентичне православне црквене музике. На репертоару Хора се налазе композиције грчких и јужнословенских мелографа од средњег века до данашњих дана, као и мелодије непознатих аутора, чије је извориште усмено предање помесних цркава. Целокупни извођачки опус забележен је новом аналитичком византијском нотацијом. Хор је основан 1996 године и од тада наступа на многобројним самосталним концертима, фестивалима и позоришним представама, а такође учествује на многим литургијама и бденијима по црквама и манастирима у земљи и иностранству.

Оснивач Хора, Никола Попмихајлов, дипломирао је на Атинском националном конзерваторијуму у класи професора Михаила С. Макриса и стекао диплому византијске црквене музике. Члан је Удружења музичких уметника Србије. Од 2003. до 2008. радио је као хонорарни предавач византијске црквене музике на Теолошком факултету Универзитета у Београду, а уједно је и учитељ појања у бројним манастирима и парохијама СПЦ. Аутор је првог уџбеника за црквену музику на српском језику „Водич за појце кроз савремену неумску нотацију” (2007) и помоћног уџбеника за Богословије, „Осмогласник, Старо српско црквено појање” (2011).

 Посетиоци фестивала „Мокрањчеви дани“, кроз програм „Нити традиције“, шесту годину за редом, били су у прилици да се упознају и са изворним народним стваралаштвом Неготинске Крајине кроз звуке изворних свирала, песму и игру културно-уметничких друштава „Мокрањац“ из Мокрања, „Димитрије Беливакић“ из Буковча и „Флоричика“ из Јабуковца.
Уз традиционално послужење, мештани Мокрања за ову прилику припремили су и изложбу уникатних рукотворина, одевних и употребних предмета, а учесницима програма “Нити традиције”, додељене су и Почаснице 46. Мокрањчевих дана.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани