ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА МНМУ из Јагодине

ИНОСТРАНИ УМЕРТНИЦИ У МУЗЕЈУ МАРГИНАЛНЕ И НАИВНЕ УМЕТНОСТИ
26.04.2012. у 20 сати
галерија Дома културе

slika [800x600]Презентацијом дела иностраних сликара и скулптора из своје збирке, МНМУ у Јагодини започиње изложбену активност у 2008. години у свом матичном простору и укључује се у европску манифестацију ”НОЋ МУЗЕЈА”. Ова селекција обухвата најзначајнија инострана имена и њихова најуспелија остварења у оквиру ове музејске збирке (у збирци МНМУ се чувају дела 101 иностраног аутора). Реч jе о ауторима који су били расположени за сарадњу са овом музејском кућом, из република бивше Југославије (највећи број), Европе и света. Они су најпре учествовали на колективним изложбама Салона (1970-1980), Бијенала (од 1981.), Колонија (од 1984), на тематским изложбама, некима од њих су организоване самосталне или ретроспективне изложбе, а дела путем поклона или откупа постала део збирке МНМУ. Од Шесте колоније наивних уметника 1994, и Седмог бијенала наивне уметности 1995, започиње сарадња са уметницима из осталих европских земаља, а превасходно захваљујући залагању одрећених, наших и иностраних личности из области културе, контактима наших и страних уметника на мећународним колонијама, ангажовању наших амбасада у иностранству, контактима стручњака МНМУ и колега из страних земаља у оквиру жирирања на Мећународној изложби Тријенала у Братислави, у Словачкој, и могућностима интернета.Овде треба истаћи после 2001. године, присуство, мада, у скромним размерама, поред наивних и маргиналне уметнике чија дела постају део збирке МНМУ. Данас се у збирци МНМУ налази импозантан број имена и дела из Хрватске, Словеније, БХ, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, Бугарске, Кипра, Маћарске Немачке, Италије, Словачке, Дурске, Бразила, Белорусије и Шведске. Анализа овог фонда указује на превагу квантитета у односу на квалитет дела. Највећи је број аутора и дела из Хрватске, мећу њима и велика имена значајна за наивну уметност, али дела којима су заступљени нису њихова најрепрезентативнија остварења (осим неких дела Ивана Лацковића и Ивана Рабузина или поједина дела осморице аутора из збирке МСУ из Београда која су позајмљена МНМУ на 20. година).

slika-2 [800x600]Недовољно искристалисани критеријуми вредности у почетку, недостак ентузијазма или материјалних средстава и сведеност попуњавања збирке делима иностраних аутора на горе наведене ликовне манифестације (Салон, Бијенале, Колонија), допринели су да је МНМУ остао без иједног иностраног светског класика наивне уметности 20. века. Зато у будућем раду морамо учинити веће напоре утомправцу.

Избор слика, скулптура и цртежа за ову изложбу показаће тематску, техничку и стилску разноврсност великог броја аутора различитих генерација наивних и маргиналних уметника, индивидуалисте али и епигоне и њихова највреднија остварења у оквиру збирке МНМУ.Многа од ових дела биће презентована публици после више од три деценије.

Љиљана Којић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани