ПРОМОЦИЈА НОВИХ ЦД ИЗДАЊА УДРУЖЕЊА „ГЕРГИНА“

Gergina-promocija-CD-a

Влашка кола из Мокрања и Једренка – отргнути од заборава

Удружење за очување културе и традиције Влаха „Гергина“ представиће ускоро своја нова ЦД издања. Овога пута Удружење се определило за Једренку и влашка кола из Мокрања. Промоција се приређује од 19 сати на малој сцени биоскопа „Крајина“, у суботу 25. марта

I ove godine, Udruženje za očuvanje kulture i  tradicije Vlaha „Gergina“ u Negotinu najaviće na najlepši mogući način predstojeći Festival vlaške muzike „Gergina“, koji će po tradiciji biti organizovan drugog i trećeg dana Vaskrsa. Nepunih mesec dana uoči Festivala, Udruženje će publici predstaviti svoja najnovija CD izdanja. Reč je o Jedrenki i vlaškim kolima iz Mokranja, koja se vezuju za period Balkanskih ratova.

O novim izdanjima, na promociji u kojoj će učestvovati Etno grupa „Gergina“, KUD „Floričika“ iz Jabukovca i KUD „Mokranjac“ iz Mokranja, govoriće Nenad Kamidžorac, etnomuzikolog, voditelj muzičke TV emisije „Ide Mile“, urednik Prvog programa Radio Beograda i umetnički direktor Festivala vlaške muzike „Gergina“. Promocija se priređuje od 19 sati, u subotu 25. marta, na maloj sceni Bioskopa „Krajina“, uz podršku Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Bogatom izdavačkom i muzičkom delatnošću „Gergina“ nastavlja da čuva vlašku kulturnu baštinu, kaže u najavi za portal ES, dr med. Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora Festivala i veoma aktivnog Udruženja koje je Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, krajem prošle godine, nagradio Poveljom za uspešno organizovanje Festivala vlaške muzike.

Udruženje „Gergina“ je prošle godine u februaru, da podsetimo, promovisalo svoja prva muzička izdanja: CD Etno grupe „Gergina“, kompilaciju pesama Ljiljane Nestorović Đokić i CD Vitomira Vite Stanojevića, krajinskog virtuoza na fruli. Kasnije je objavljen i CD „Kola iz Miroča“, Spasoja Jovića i DVD Vitomira Stanojevića, sa izvornim vlaškim kolima.

Udruženje „Gergina“ je osnovano 15. decembra 2009. godine u Negotinu, sa željom da radi na očuvanju kulturnog nasleđa Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i čitavoj Srbiji, kao i u okolnim državama u kojima žive Vlasi. To sa uspehom čini od trenutka kada je nastalo, a među najvećim postignutim dometima, uz „borbu“ za vlaški jezik i pismo, bogatu izdavačku i muzičku delatnost, je Festival vlaške muzike „Gergina“, koji će ove godine, u devetoj sezoni trajanja, okupiti brojne učesnike i goste, drugog i trećeg dana Uskrsa, a to će biti 17. i 18. aprila u večernjim satima u Domu kulture „Stevan Mokranjac“.

 Jovanka Stanojević

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани