„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

Niti_tradicije_7У Мокрању, месту одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, у оквиру 49. Мокрањчевих дана, пригодним духовним и световним програмом, у славу Мокрањцу и његовим потомцима, представила се вокална група „Constantine” из Ниша.

Вокална група Constantine  је настала октобра месеца 2008. године као заједничка идеја музичара и љубитеља вокалне камерне музике са тежњом да се овом музичком жанру приђе на мало другачији начин.

Програмски оквир Групе је разноврстан и базиран на делима домаћих и страних аутора етно, поп, рок, џез, филмске и духовне музике која је у извођачком смислу третирана на начин певања у традиционалним клапама са идејом да се изађе из оквира конвенционалног. Изводећи песме у оригиналним, али и аранжманима чланова Групе, промовишу се и афирмишу камерни и нестандардни вокални састави,  музичка традиција Ниша и Србије, али и музика страних аутора. Запажени наступи забалежени су на: XXVI Нишвил интернационалном џез фестивалу, Нишким интернационалним музичким свечаностима, VII међународном џез фестивалу Геза Балаж Гари, Филмским сусретима, Избору за мис Србије, Ликовној колонији у Сићеву, Медијана фесту, Коларчевој задужбини, II фестивалу духовне музике Музички едикт, као и на програмима РТС.

На X Међународном фестивалу клапа у Перасту у Црној Гори (2011) композицијом Винска песма Група је освојила I награду стручног жирија за најбољу Нову пјесму и за најбољи аранжман, а у категорији Мушких клапа III награду стручног жирија и I награду публике.

Наредне године је песма Крај мора заувек у категорији Нова пјесма освојила III награду стручног жирија за интерпретацију, музику и аранжман и I награду публике, а 2013. године је Групи припао Grand Prix као свеукупном победнику Фестивала клапа. Низ целовечерњих концерата започет је 2009. године у сали Факултета уметности у Нишу.

Уследили су концерти у Народном позоришту у Нишу на НИМУС-у(2009), у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу (2010, 2012), у амфитеатру Бјалисточке опере на Видовдан 2012. године, у Светосавском дому у Нишу поводом јубилеја 1700 година Миланског Едикта (2013), на Фестивалу Хорова и камерних ансамбала у Крагујевцу и на прослави 120 година Српског пјевачког друштва Јединство из Бања Луке у оквиру фестивала Бањалучки хорски сусрети. Годину 2014. вокална група Цонстантине  почела је концертом у Суботици на Данима Светосавља у Српском културном центру. У јуну је по трећи пут, имала част да буде гост-домаћин на Данима српске културе у Бјалистоку (Пољска) и прослави Видовдана, а изузетно је успешан био и наступ на овогодишњим Iнтернационалим хорским свечаностима у Нишу.

Кроз програм „Нити традиције“, посетиоци 49. фестивала,  били су у прилици да се упознају и са изворним народним стваралаштвом Неготинске Крајине кроз звуке изворних свирала, песму и игру културно-уметничких друштава „Стеван Мокрањац“ из Неготина, „Алекса Николић“ из Оснића, „Мокрањац“ из Мокрања и етно група „Гергина“ из Неготина и „Долама“ МШ „Стеван Мокрањац“.

Уз традиционално послужење, мештани Мокрања за ову прилику припремили су и изложбу уникатних рукотворина, одевних и употребних предмета, а учесницима програма “Нити традиције”, додељене су и Почаснице 49. Мокрањчевих дана.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани