ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЗОРАНУ РАДМИЛОВИЋУ

web1_Promocija_NegotinДокументарни филм „Глумчина“ о Зорану Радмиловићу приказан је у Неготину, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, захваљујући сарадњи са Позориштем из Зајечара. Вече сећања на Зорана, заокружено је промоцијом књиге „Успоменар 4 – Чаробњак Радмиловић“, глумца Милана Цација Михаиловића.                                 

Глумац Зоран Радмиловић, обележио је, својим присуством и улогама, другу половину 20. века и с разлогом се каже да је био један од најомиљенијих међу великанима српског глумишта бивше Југославије. У нешто више од 60 минута документарног филма забележена су емотивна, лепа и носталгична сећања познатих глумаца, редитеља, пријатеља и сарадника Зорана Радмиловића на време које су поделили са њим.  

Филм „Глумчина“,  у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“, неготинска публика је топло прихватила, као и обраћање тима људи  заслужних за настанак овог остварења, као документа о једном времену и виртуозном тумачу улога широког спектра, почев од драмских до оних смешних, по којима је, углавном, Радмиловић и био препознатљив. О филму су говорили: редитељ Владимир Ристић, нишки продуцент Оливер Пауновић, сарадник на сценарију, глумац и књижевник Милан Цаци Михаиловић и Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, на чију је иницијативу овај пројекат и снимљен поводом значајних јубилеја. Продукцију је потписала „City grupа“ из Ниша, која је све познатија по документарним филмовима о популарним именима домаће музичке и глумачке сцене.

Комплетном, успешном, утиску вечери посвећене Радмиловићу, допринео је, својим казивањима наш познати глумац и хроничар, подједнако посвећен раду на телевизији, радију, позоришту и филму, Милан Цаци Михаиловић. Са посебним емоцијама он је Неготинцима поклонио сећања на Зорана, почев од првих дана познанства са култним „Радованом“ и „Ибијем“, улогама са којима је Радмиловић, дефинитивно, успоставио најдубљи однос не само са публиком већ и својим колегама.

„Чаробњак Радмиловић“ је четврта књига из серијала „Успоменар“, коју је Цаци, за разлику од претходних написаних као омаж плејади изузетних људи са којима је имао прилику да игра, посветио једном, Зорану Радмиловићу.

Пројекцију филма и промоцију књиге, Дом културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину је приредио у сусрет 11. мају дану рођења Зорана Радмиловића, захваљујући сарадњи са Народним позориштем Тимочке Крајине Центар за културу „Зоран Радмиловић“ из Зајечара.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани