ОДРЖАНИ 48. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

naslovnaТрадиционална манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичаји“, у спомен на битку на Штубику и Малајници, одржана је, по 48. пут 19. јуна у Штубику.
Обележавање 214. годишњице једне од најславнијих битака у Првом српском устанку, битке на Штубику и Малајници која се одиграла на данашњи дан 1807. године, почело је полагањем венаца и цвећа на споменик палим борцима који су својом одлучношћу и одважношћу стали у одбрану слободарског духа српског народа.


Почаст херојима славне битке одале су делегације: Општине Неготин коју су чинили Владимир Величковић, председник општине Неготин, Младен Бошковић, народни посланик и Богдан Гугић, заменик председника општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Месних заједница Штубик и Малајница, ОО СУБНОР Неготин, Савеза резервних војних старешина, Борачке организације Штубик, КУД-а „Прераст“ из Штубика и ОШ „Хајдук Вељко“ Штубик.
Отварајући манифестацију Владимир Величковић, председник општине Неготин је истакао:
-Драго ми је што смо на овај велики дан јунаштва и патриотизма, поново у Штубику, након годину дана паузе због пандемије коронавируса која је зауставила организовање многих догађаја. Славна победа српске војске над турском, када је остварена и прва војна сарадња са Русијом, спречила је њихово напредовање из Видина ка Поречу, Браничеву и Београду. Ове године, у организацији неготинског Дома културе, Месне заједнице Штубик, Основне школе „Хајдук Вељко“ и Културно-уметничког друштва „Прераст“ овом манифестацијом настављамо да чувамо наше обичаје и културну баштину. Неговање наше традиције и народне баштине је заједнички задатак јер само тако ћемо деци помоћи да на прави начин сагледају своје корене и да их научимо да поштују и цене херојство својих предака…

Програм 48. „Крајинских обичаја“ почео је наступом ученика ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика, а потом су се представили чланови културно-уметничких друштава из Штубика, Кобишнице и Јабуковца. У најатрактивнијој тачки, избор за најлепшу чобаницу 48. „Крајинских обичаја“, за најлепшу чобаницу проглашена је Нађа Живановић (2005), представница КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице. Поред најлепше чобанице, на победничком постољу са лентом прве пратиље нашла се Ванеса Дуцић (2002) из КУД-а „Воја Чурић“ Кобишница, док је друга пратиља Наташа Стојић (2008) из КУД-а „Прераст“ из Штубика.

У наставку програма, у школском гају, одржано је и такмичење у традиционалним народним вештинама. У упредању вуне, прво место је освојила Јела Дуцић из Штубика, друго место је заузела Владица Динуловић из Кобишнице, док се на треће место пласирала Славица Маџаревић из Кобишнице. Припремање и дегустацију качамака приредила је Татјана Трандафиловић из Кобишнице. Када је скок у даљ у питању, најбољи је био Иван Вујић који се такмичио испред екипе из Штубика, потом Зоран Живић из Јабуковца који је заузео друго место, док је треће место припало Ненаду Томићу из Кобишнице. У надвлачењу чобанског штапа, као и ранијих година, прво место је освојио Горан Маринковић из Штубика, друго Зоран Живић из Јабуковца и треће Саша Богојевић из Кобишнице.У бацању камена са рамена, најбоље је добацио Иван Вујић, потом Бојан Живановић, који је представљао Штубик, и Зоран Живић. У последњој дисциплини, надвлачењу конопца, прву позицију заузела је екипа из Штубика, другу екипа из Јабуковца, док је треће место припало екипи из Кобишнице.
Доделом диплома најбоље пласираним такмичарима, затворени су овогодишњи 48. „Крајински обичаји“ у Штубику.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани