КОБИШНИЦА НА ХОМОЉСКИМ МОТИВИМА У КУЧЕВУ

web_KUD-Voja-Curic-Kobisnica54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“ одржана је у Кучеву, од 1. до 4. јуна 2022. године.

Најзначајнији део програма Смотре је Концерт народних уметника, али и концерт „Дечје стваралаштво“, као и низ традиционалних програма као што су Продајна изложба хомољског сира и меда, Демонстрација испирања злата на обали Пека, Такмичење „Златне руке“, Базар старих заната, разне изложбе, промоције, концерт…У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и под покровитељством Општине Неготин, 4. јуна, чланови Културно-уметничког друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице представили су  нашу Општину у оквиру програма народних уметника. У програму су учествовала и Културно- уметничка друштва из Кучева, Слатине, Илина, Ниша, Стамнице, Волује, Нереснице и Дубоке, као и вокални и инструментални солисти из Кучева, Неготина, Бољевца и Бора.

КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице основан је 1951. године.  Данас броји преко 50 активних чланова, распоређених у  више секција: музичка (вокални и инструментални солисти, оркестри), фолклорна (дечија, омладинска и старија група) и драмска. Основна делатност Друштва је чување и неговање изворних народних мелодија, песама и кола, народних инструмената, аутентичне ношње и обичаја, као одраз богатог културног наслеђа овог краја, што их је и квалификовало за учешће на овогодишњим „Хомољским мотивима“.

Организатор „Хомољских мотива“  је  Центар за културу „Вељко Дугошевић“ из Кучева, уз помоћ бројних установа и организација.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани