КОНЦЕРТ ХОРА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

Hor-RTS,-SMJ-(3)Шести фестивалски дан заокружио је наступ Хора Радио-телевизије Србије под управом Бојана Суђића, који се за ово гостовање на „Мокрањчевим данима“ одлучио за „Концерт за хор“ Алфреда Шниткеа, руског композитора, јеврејско-немачког порекла.

- После осамдесетих година када је Шнитке написао дело и када је оно премијерно изведено, посвећено Пољанском, мислим да уопште хорски слог и хорско писање да више није било исто. Шнитке, уз Перта и још неке композиторе, али пре свега Шнитке су представљали један рубни камен једног новог израза у хорском стваралаштву, захтеви који су ту дати нису превазиђени до дан данас и мислим да су стремљења савремених композитора управо на трагу Шниткеа који у свом делу сажима све оно што је било бивше, али на један модеран начин који подразумева невероватно владање хармонијом, мелодиком и духовношћу. Дело код хорског певача, на свакој проби, изазива све веће одушевљење и све веће понирање јер није дело за прво слушање, за допадање на прву лопту како би то рекли већ је дело које изазива дубока размишљања, дело које тера на преиспитивање и самих себе и дело које захтева у нама све оно најбоље што имамо у себи, не само како би га извели него како би га и чули – наводи Бојан Суђић.

Шнитке је у свом „Концерту за хор“ имплементирао и стихове-молитве из „Књиге плача“, јерменског песника из средњег века Григора из Нарека, а публика је у Цркви Свете Тројице била у прилици да их испред сваког од четири става чује кроз казивање протонамесника Марјана Керчуља.

- Ово је прави изазов за хор. Они су са великим еланом пришли раду новом делу, а сматрам да су „Мокрањчеви дани“ право место за премијерно извођење овог дела јер ми немамо значајнији хорски фестивал од „Мокрањчевих дана“ и пре свега немамо место где се тако домаћински осећамо као у Неготину јер смо сви везани и за овај град и за фестивал и мислим да је радио хор пре свега у самим темељима ових свечаности и мени је лично пуно срце када прошетам Неготином и када видим са колико одушевљења људи, пролазници, трговци, полицајци ми се јављају, препознајући и мене и чланове хора. Оно што радимо и оно што ћемо извести вечерас значи да је мисија да Неготин живи у Мокрањчевом духу испуњена и да је само обавеза да тај дух настави да живи и даље- рекао је Бојан Суђић, шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора Радио-телевизије Србије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани