КОНЦЕРТ ХОРА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ

14.09.2010, Неготин

IMG_4282Свако учешће на Мокрањчевим данима Хора Радио-телевизије Србије и њиховог диригента Бојана Суђића, а то се потврдило и овога пута, значи концерт који неготинска публика воли. Тако је на 45. Фестивалу, Хор РТС у препуној Цркви Свете Тројице, извео овога пута „Свеноћно бденије“ Сергеја Рахмањинова.

Поникао из богате традицицје хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући чувао од заборава митове и легенде о свом  постојању, Хор Радио – телевизије Србије огласио се првим концертом пре седам деценија и афирмисао као водећи професионали вокални ансамбл, признат широко ван граница своје земље. До пуне перфекције о којој сведоче бројни критички осврти као и одушевљење верне публике ансамбл је довао истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа – диригента. Са значајних гостовања Хора РТС у Италији, Француској, Немачкој, Румунији, СССР-у, почетком седамдесетих година прошлог века стизали су само похвални одјеци. Континуирано успешан рад са ансамблом наставили су диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, негујући подједнако и искључиво хорску и вокално-инструменталну музику.

Хор Радио-телевизије Србије добитник је многобројних признања, међу којима су  Октобарска награда града Београда из 1982. године за извође дела Стевана Стојановића Мокрањца, као и Златни беочуг 1989. године за унапређење културе и уметности града Београда. Хор и Симфонијски оркестар РТС добили су ово највише признање Културно – просветне заједнице Београда и 2007. године за трајни допринос култури главног града.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани