ЗАВРШЕНИ 41. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

KRAJINSKI_FINALE_5 [640x480]Након два дана промоције народне културне баштине, песама, игара и традиционалних народних вештина, у Штубику су свечано су затворени 41. Крајински обичаји.

.

Најбољи приказ свеукупног програма на 41. Крајинским обичајима, манифестације изворног народног стваралаштва, на завршној смотри у Штубику, по оцени жирија, имала је је Изворна група из Лукова, у категорији дечије изворне групе најбољи су били малишани из Николичева, народне умотворине најбоље је казивао Славољуб Станковић из Карбулова, за  извођење  изворне песме награђена је Катарина Стојчић из Лукова, а изворне мелодије Данило Степановић из Бучја. За најбоље представљање изворних игара похваљена је изворна група из Сумраковца, док је најбољи приказ изворног обичаја имала изворна група из Бучја.

За најлешу чобаницу 41. Крајинских обичаја проглашена је Александра Илић из Карбулова, прва пратиља  је Сања Милошевић из Шаркамена, а друга пратиља Сандра Николић из Николичева.

У традиционалној женској вештини, упредању вуне, највештија је била Јелена Дуцић из Штубика јер је за 2 минута упрела 5,47м вуненог конца. Јелена је, по оцени жирија, припремила и најбољи качамак. У спортској дисциплини, надвлачењу конопца најуспешнија је била група из Штубика, у скоку у даљ Немања Бикић из Штубика са резултатом 2,4 метра, у надвлачењу чобанског штапа Горан Маринковић из Штубика, а у бацању камена са рамена Дејан Гроздановић из Штубика који је добацио 9,71 метар.

На 41. Крајинским обичајима учествовало је седам изворних група: из Николичева, општина Зајечар, Сумраковца и Лукова из општине Бољевац, Бучја, општина Бор и Јабуковца, Карбулова и Штубика, општина Неготин.

Организатори манифестације изворног народног стваралаштва „Крајински обичаји“, су Дом културе „Стеван Мокрањац“, Месна заједница Штубик и Културно уметничко друштво „Прераст“ из Штубика. Покровитељство је, уз општину Неготин, преузело и Министарство културе и информисања Републике Србије.

41. Крајинске обичаје свечано је затворио Дамир Ракић, председник СО Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани