ОТВОРЕНИ 46. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

46. Kрајински обичаји 1У Штубику су синоћ ревијалним наступима ученика oсновне школе из Штубика и културно-уметничких друштава из Кобишнице, Јабуковца и Штубика, отворени 46. „Крајински обичаји“. Манифестацију je отворила Мерлина Селенић, заменица председника Oпштине Неготин.

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва у Штубику организује се у знак сећања на велику битку на Штубику и Малајници .

„Чувена битка на Штубику и Малајници 1807. године представља симбол херојства наших људи који су својом одлучношћу и одважношћу стали у одбрану слободарског духа српског народа и извојевали велику победу и њима у част и овог јуна доласком у Штубик, на Крајинске обичаје, који се одржавају по 46. пут, показујемо да никада нећемо дозволити да избледи сећање на јунаштво наших предака. Наша обавеза је да на првом месту поштујемо, и деци преносимо, с колена на колено, нашу историју, важне догађаје, победе, херојства, и да их научимо да брижљиво чувају традицију и наше народно стваралаштво. Јунаштво наших предака мора да буде трајна и ванвременска категорија. Драго ми је што ове године могу да поздравим чуваре наше културне баштине из општина Бор, Бољевац, Мајданпек, Зајечар и Неготин, учеснике 46. Крајинских обичаја а посебно наше госте из Бугарске. “ – истакла је Мерлина Селенић, заменица председника Oпштине Неготин, отварајући 46. Крајинске обичаје.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани