ХОР „ВИЛА“ ИЗ ПРИЈЕДОРА ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

natpevavanje_9Пјевачко друштво Српске православне цркве „Вила“ из Приједора у Републици Српској победник је традиционалног натпевавања хорова на 48. Мокрањчевим данима у Неготину. Поред статуете Стевана Мокрањца, овогодишњи лауреат, хор којим диригује Аљоша Новаковић, а већином га чине ученици тамошње Музичке школе, добио је прилику да се на наредном фестивалу представи целовечерњим концертом.

 У јакој и квалитативно уравнотеженој конкуренцији пет хорова приједорски хор добио је 95 гласова стручног жирија. Публика најпрестижнијег такмичења хорова  громогласним аплаузом наградила је хор из Републике Српске који је посебно надахнуто извео обавезну композицију,  9. Мокрањчеву руковет.

„Узбуђени смо и пресрећни што смо на нашем другом учешћу на неготинском Фестивалу успели да се покажемо у најбољем светлу. Припремали смо се и желели да будемо победници на овако престижном фестивалу као што су „Мокрањчеви дани“. Мокрањац је стално присутан на нашем репертоару, ја форсирам нашу традијцију, а то је Мокрањац, па све остало. За мене је Мокрањац број један и треба да се поносите што имате такву величину у свом граду.“ – поручио је диригент Аљоша Новаковић.

Друго место и диплома Фестивала, на натпевавању хорова на 48. Мокрањчевим данима припало је хору „Вардар“ из Скопља којим је дириговала Јасмина Ђорђевска. Трећу позицију заузео је хор  “Лојзе Братуж” из Горице (Италија), четврту Црквени хор “Свети Јован Крститељ” из Бачке Паланке и пету Црквено варошки хор “Свети Сава” из Лучана.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани