КОНЦЕРТ ЈАДРАНКЕ ЈОВАНОВИЋ „СРПСКИ И СВЕТСКИ МУЗИЧКИ БИСЕРИ“

jadranka_1 [640x480]Мецосопран, Јадранка Јовановић, својим гласом угрејала је срца, али и дланове, публике у неготинском Дому културе на синоћњем концерту “Српски и светски музички бисери”, на 48. Мокрањчевим данима. Као што и сам назив концерта говори, на репертоару једне од наших најпознатијих оперских дива, која је наступила уз клавирску пратњу Николе Рацкова, била су дела најпознатијих српских и светских композитора.Јадранка Јовановић је наступала на преко 100 оперских и концертних позорница – од Пекинга до Мексико Ситија и од Палм Бича до Сибира. Издвајају се: Миланска Скала, Театар Лицео у Барселони, Театар Масимо у Палерму, Моцартеум у Салцбургу, Театар Мунисипал у Рио де Жанеиру, Бунка Каикан у Токију, Сан Карло у Лисабону, Театар Комунале у Фиренци, Опера у Ници, Театар Белини у Катанији, Кенеди центар у Вашингтону, Карнеги Хол у Њујорку … Учествовала је на угледним светским фестивалима (Жорж Енеску у Букурешту, Глен Гулд у Торонту, Росинијев фестивал у Пезару) и остварила сарадњу са највећим светским диригентима (Клаудо Абадо, Рикардо Шаји, Ричард Бонинг, Антонио Гвадањи, Маурицио Арено) и са вокалним уметницима попут Пласида Доминга, Миреле Френи, Хозеа Карераса, Еве Мартон, Петера Дворског, Хозеа Куре итд. Била је прва Кармен на Блиском истоку (Абу Даби) и отпевала преко 60 улога од којих се као најупечатљивије издвајају: Пепељуга, Еболи, Абигејл, Кармен, Амнерис, Џејн Симор, Принцеза де Бујон. На просторима бивше Југославије је прва извела велики број музичких раритета и непознатих дела, као што су арије из опера Пепељуга, Жена са језера, Семирамида, Опсада Коринта Ђоакина Росинија, Перикола Жака Офенбаха, Хугеноти Ђакома Мајербера и других.

У музички живот своје земље увела је низ иновација, тематски осмишљених, костимираних и режираних концерата, који су представљали новину не само у нашој земљи. Након првог, под називом Век и по српске соло песме, уследили су и следећи програми: Вече Вердијевих дива, Вече француске музике, Вече Росинија, Светски музички бисери, прво представљање шпанске зарзуеле у Србији, Цигански романсеро, као и режирани концерти соло песама под називом Пушкинијана, за који је добила награду руског Министарства културе за посебан допринос у години обележавања 200 година одрођења Пушкина. Поред „сјајно избрушеног гласа, са фразама које су интерпретиране збуњујућом лакоћом и пласиране са првокласним талентом“ (Nice Matine-Француска) критичари широм света су увек истицали и њену „бриљантну сценску појаву“ (циришки Linz Zeitung).

jadranka_5 [640x480]Никола Рацков, магистар клавира, редовни професор и шеф Катедре за медије на факултету Музичке уметности у Београду, је један од најактивнијих српских музичких уметника. До сада је реализовао преко 2200 наступа на свих пет континената, стално тражећи нове и оригиналне начине презентације музике. Родоначелник је мултимедијалне презентације уметности у Србији, аутор стотина телевизијских и радио програма, као и 10 музичких и медијских књига. Његова извођачка уметност је снимљена на 10 ЛП плоча и на једном ЦД-у, као и на много видео записа. Оснивач је и уметнички директор неколико културних догађаја у Србији, а у неколико наврата је био и гостујући професор на више америчких универзитета (Фулбрајт програм). Са примадоном Јадранком Јовановић (са којом сарађује већ 22 године) је реализовао и све четири њене америчке турнеје, као и врхунски наступ у Карнеги холу у Њујорку јуна 2013.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани