Архиве: септембар 2012

ЗАВРШЕНИ 47.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

3880_1 [800x600]Свечаним концертом, на коме су хор Обилић-Крсмановић и Хор и Симфонијски оркестар РТС-а, под управом Бојана Суђића, извели ‘Пасију Светога кнеза Лазара’, завршени су 47. Мокрањчеви дани.
У извођењу овог врхунског музичко сценског дела учествовали су и солисти Павле Аксентијевић, појац, Васа Стајкић, баритон, Тања Обреновић, мецосопран, Михајло Шљивић, бас и Дејан Чавић, драмски уметник.

КОНЦЕРТ КВАРТЕТА „МОКРАЊАЦ“

Последњег дана 47. Мокрањчевих дана на малој сцени биоскопа Крајина, извођењем дела Стевана Стојановића Мокрањца, Дејана Деспића, Слободана Атанацковића, Милана Стојадиновића Милића, Рајка Максимовића и Лео Вајнера, неготинској публици представио се гудачки квартет Мокрањац.

НАСТУП НОВОСАДСКОГ БИГ БЕНДА НА 47.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Новосадски Биг бенд са диригентом Федором Вртачником и солистима, представио се синоћ неготинској публици на 47. „Мокрањчевим данима“. Ансамбл се представио извођењем дела Стевана Мокрањца, Артура Сандовала, Момчила Бајагића, Корнелија Ковача, Џералда Маркса и других познатих композитора и аутора. Посебну пажну публике привукли су солисти, вокал Данка Адамов, Драган Козарчић, труба, Александар Бањац, клавир и Габор Бунфорд, сопран саксофон.

ПОЧАСНИЦА СТЕВАНУ МОКРАЊЦУ

3876_1 [800x600]Ансамбл контрабаса BASS CHORUS приредио је претпоследње вечери 47. Мокрањчевих дана, предиван концерт у пуној сали биоскопа Крајине. На програму су била дела Мокрањца, Дејана Деспића, Марка Тајчевића, али и песме из Македоније и Херувимска песма.
Зоран Марковић, Изток Храстник, Драган Лончина, Јанез Авшич, Бранимир Вулић који чине састав ансамбла контрабаса BASS CHORUS, први концерт су приредили у децембру 2006. године у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.

РАДИО БЕОГРАД НА „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Fotografija0110У циљу да информише културну јавност о најзначајнијим музичким манифестацијама у земљи, Радио Београд је на фестивалу „Мокрањчеви дани“ присутан од самог почетка. Првих година деловање екипе ове медијске куће заснивало се на снимању концерата, који су, по завршетку Фестивала, емитовани у оквиру различитих програма.

КОНЦЕРТ РОМАНА СИМОВИЋА И ВАЛТЕРА ДЕЛАХАНТА

3872_1Виолиниста Роман Симовић и Велтер Делахант на клавиру, приредили су још једно дивно вече неготинској публици на 47. Мокрањчевим данима. Концерт је органиован у сарадњи са Југоконцертом, а на програму су била дела Сергеја Прокофјева, Клода Дебисија и Мориса Равела.

НАУЧНА ТРИБИНА О МОКРАЊЦУ

3868_1 [800x600]Др Весна Микић, ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду одржала је научну трибину на тему „Наш Мокрањац-транзицијске културне праксе и дело Стевана Мокрањца“. Модератор је била др Соња Маринковић, уредник часописа „Мокрањац“. Предавање је намењено откривању вишесмерних и разноврсних интеракција којима се конституише савремени доживљај Мокрањчевог рада.

БРОДСКИ КВАРТЕТ И ИСИДОРА ЖЕБЕЉАН НА 47.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

3869_1 [800x600]Публика 47. Мокрањчевих дана имала је јединствену прилику да ужива у изванредним делима делима Исидоре Жебељан, најпознатије српске савремене композиторки и то у врхунском извођењу “Бродски квартета” из Лондона, једног од најпознатијих и најбољих гудачких квартета на свету.

47.ФЕСТИВАЛ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“, ПРЕГЛЕД

ДВА СРПСКА БАЛЕТА НА 47.ФЕСТИВАЛУ „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, треће фестивалске вечери  47. „Мокрањчевих дана“ играна су два српска балета: „Балада о месецу луталици“ Душана Радића и „Собарева метла“ Милоја Милојевића у копродукцији Опере и театра „Мадленијанум“ и Музиколошког друштва Србије. Извођачи су били Ивана Козомара, Игор Пастор, Олга Олћан, Ана Иванчевић, Раушер Балинт, Игор Волошин, Милош Маријан, Ања Николић.

„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

DSC_3793 [800x600]У оквиру 47. „Мокрањчевих дана“, у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, традиционално је одржан програм „Нити традиције“.
Програм у Мокрању почео је концертом Женског камерног хора Музичке школе „Мокрањац“ из Београда у цркви Свете Тројице.

ДРУГО ФЕСТИВАЛСКО ВЕЧЕ

Salutaris-01Другог фестивалског дана, на „Мокрањчевим данима“ у Неготину целовечерњи концерт одржао је Камерни хор „Салутарис“ из Минска у Белорусији, са диригентом Олгом Јанум.

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ЏЕЗ ТРИА СА ГОСТИМА

3864_1 [800x600]Београдски џез трио са својим гостима наступом на сцени Дома културе затворио је други фестивалски дан. Ансамбл је основан 2008. године на иницијативу доајена београдске џез сцене бубњара Миодрага – Ђина Маљоковића.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ЕХО-МУЗИКЕ“

3862_1 [800x600]У галерији Дома културе у оквиру 47. Мокрањчевих дана отворена је изложба под називом “Ехо музике”. Реч о делима насталим насталим на ликовној колонији која такоже носи назив као и сама изложба. Ликовна колонија Ехо музике одржана је ове године од 28. јула до 5. августа у Рогљеву.

ХОР „ГОРТИНИЈА“ ИЗ ЂЕВЂЕЛИЈЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА

3861_1Хор „Гортинија“ из Ђевђелије у Македонији лауреат је традиционалног натпевавања хорова 47. Мокрањчевих дана и добитник статуете Мокрањчевих дана коју им је уручио мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА САВЕ ШУМАНОВИЋА

3859_1У галерији Дома културе, синоћ је у оквиру 47. фестивала „Мокрањчеви дани“ отворена изложба слика Саве Шумановића, по називом „Први утисак“. Љубитеље ликовне уметности поздравио је мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, а изложбу је отворила Гордана Јукић, кустос Галерије слика „Сава Шумановић“ Шид.

БЕСEДА ИСИДОРЕ ЖЕБЕЉАН

 U ove sasvim posebne, svečane dane, koji su posvećeni jednom od najvažnijih srpskih umetnika, čoveku vanserijske imaginacije, ogromne ljubavi i posvećenosti, nepresušne energije i morala, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, jedna sila me navodi da se nadvijem nad provalijom koja zjapi između njegovih misli, delovanja, emocija, požrtvovanosti, žara i predanosti, koji obeležavaju to davno prostor-vreme i sadašnjeg ogoljenog, kao pustinja suvog, sparušenog i jalovog srpskog kulturnog nestajanja.

ОДРЖАН КОНЦЕРТ ЕТНО ГРУПЕ ВРЕЛО

3857_1 [800x600]У оквиру предфестивалске вечери 47. Мокрањчевих дана, у Дому културе “Стеван Мокрањац” одржан је концерт етно групе Врело из Руме.
Чланице атрактивне етно групе “Врело” извеле су оригиналне обраде старих српских и песама других словенских народа из периода од 12. до 19. века у комбинацији са модерним музичко-сценским формама.

ОТВОРЕНИ 47.МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

3858_1У дворишту родне куће славног композиорора Стевана Стојановића Мокрањца, под крошњом бадема, уз звуке фанфара и у пратњи преко 300 хориста који су изводили химну Неготина – VI Мокрањчеву руковет, свечано је отворен најстарији српски музички фестивал, 47. Мокрањчеви дани.Учеснике и госте фестивала поздравио је мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин.

У НЕГОТИНУ ОТВОРЕН 47. ФЕСТИВАЛ „MОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

DSC_2711Најзначајнија музичка манифестација у Србији, посвећена српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, отворена је у дворишту родне куће славног композитора, наступом више од 300 хориста, чланова гостујућих и неготинских , који су извођењем српске химне и Мокрањчеве руковети,

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани