НА ТРАГУ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕХО МУЗИКЕ“ – ПОЕТИКА У СТВАРАЛАЧКИМ ДЕЛИМА

KOLONIJA-1После вишедневног дружења и заједничког рада у атмосфери која подстиче на нове идеје, различите поетике и технике, пут суседне Румуније, Београда и Неготина кренули су јуче учесници Ликовне колоније „Ехо музике“ Дома културе „Стеван Мокрањац“, који су од 27. јула до 4.августа, боравили у Рогљеву. Они су у амбијенту крајинског виногорја и пивница, били смештени у Етно домаћинству „Дуњин конак“, које већ неколико година, у ово време, прима у своје окриље учеснике чувене неготинске ликовне колоније на којој је протеклих 15 година стварало близу стотину тридесет уметника из наше и суседних земаља – Покровитељ Колоније је била Општина Неготин, а спонзор ХЕ „Ђердап 2″.KOLONIJA-2Пуни утисака, са сликама које најбоље говоре да им инспирације није мањкало, учесници овогодишњег сазива Ликовне колоније „Ехо музике“, коју традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“, готово једногласно порусују да је боравак у Рогљеву и чувеним пивницима по свему био једно ново, посебно искуство, које ће се памтити. Двоје румунских сликара, Оана Бутусина и Драгош Бадита, који су тек пре две године завршили Академију и сада се уз даље усавршавање, посвећено баве сликарством, одушевио је амбијент пивница. „ Из Румуније смо донели део инспирације, овде је допунили. Чини ми се да сам сањао све ово што сам видео, камене зграде, пивнице, Рогљево, Рајац, посебно Вратну као природни феномен и то ми је био мотив да урадим сва ова дела“, каже Бадита. Уз сликаре из Румуније, који се захваљујући овогодишњем искуству, убудуће често походити колоније, учесници из Неготина и Београда су вес афирмисани, уметници са искуством и признањима. Драгољуб Стајковић и Љубиша Благојевић, дипломирани сликари из града домаћина, Арпад Пулаи и магистри сликарства Леонора Векић и Златко Цветковић, уживали су у дружењу, опуштеној атмосфери, како кажу, предивном амбијенту и у раду од јутра до мрака. „Верујем у колоније, јер су оне право место за размену искустава, за искораке из круга у коме се обично крећемо. Различите поетике и технике подстичу нове идеје и то је добро,“ каже Златко Цветковић, који је већ имао своју изложбу у Неготину у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“.

На Ликовној колонији „Ехо музике“ организован је и циклус интерактивних предавања о повезаности музике и визуелних уметности, која је одржала музиколог Јелена Арнаутовић из Београда, асистент Факултета уметности у Косовској Митровици.

KOLONIJA-3Дела настала на овогодишњој Ликовној колонији „Ехо музике“ биће премијерно изложена у септембру у оквиру програма Фестивала Мокрањчеви дани. „За нама је 15. Ликовна колонија и ми смо као њени организатори у потпуности задовољни. И ове године финансијску подршку нам је пружила Општина Неготин, као и свих претходних,а спонзор нам је била ХЕ „Ђердап 2″, као друштвено одговорна компанија која има слуха за наше пројекте и програме. Верујем да ће тако бити и у будућности“, истише мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Учесници међународне Ликовне колоније „Ехо музике“ су и ове сезоне били смештени у етно домаћинству „Дуњин конак“, у срцу крајинског виногорја у Рогљевским пивницама код Неготина.

Јованка Станојевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани