СУСРЕТИ СЕЛА У ЧУБРИ И МОКРАЊУ

Cubra-Jasenica_3У оквиру 41. Сусрета села, манифестације изворног народног стваралаштва, протеклог викенда своје програме у Чубри приказали су чланови домаћег ансамбла и чланови КУД-а „Ратар“ из Јасенице, док су се у Мокрању представили чланови културно-уметничких друштава „Карбулово“ из Карбулова и „Мокрањац“ из Мокрања.

Културно уметничко друштво „Ратар“ из Јасенице кроз свој програм представило је народни обичај „Повојнице и крштење детета“. Домаћини, чланови, КУД-а Чубра, приказали су народни обичај „Ношење литија“.

У Мокрању, гости из Карбулова су кроз народне игре, песму и сценски наступ „Кнез Милош у Неготину“, подсетили на драматичан период од погибије Хајдук Вељка 1813. године па до коначног ослобођења Крајине од Турака 1833. године и доласка кнеза Милоша у Неготин.

Чланови КУД „Мокрањац“ извели су аутентичан обичај „Вражита“, као занимљив догађај предсказања будућег брачног партнера. Посетиоци ове манифестације изворног народног стваралаштва су имали прилику да уживају у богатству народних игара и изворних песама, аутентичној ношњи и занимљивој кореографији.

41. Сусрети села настављају се наредног викенда сусретима у Поповици, Штубику и Видровцу, где ће домаћини угостити културно-уметничка друштва из Кобишнице, Штубика и Чубре.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани