ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Sveti_Sava_7Свечана академија поводом поводом великог православног празника Савиндана и ове године приређена је у Дому културе у организацији Црквене општине Неготин, основних и средњих школа, вртића „Пчелица“ и Учитељског факултета, а под покровитељством Општине Неготин.

Академији су присуствовали Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменица председника Општине Неготин, мр Милан Уруковић, председнк СО Неготин, свештенство Црквене општине Неготин, братство манастира Буково, професори, наставници, ученици основних и средњих школа и родитељи. Програм је почео химном Светом Сави, коју је извео хор Цркве Свете Тројице, под  диригентским вођством Светлане Кравченко.

Присутнима се обратио и архијерејски намесник неготински протојереј Зоран Јовић, који је подсетио на значај дела Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Он је позвао све професоре, наставнике и ученике, да прате пут који је зацртао Свети Сава, а да великог просветитеља више славе у црквама доласком на литургију на дан Светог Саве.

У пригодном програму који је приређен у наставку академије, поред Црквеног хора, наступили и хор Неготинске гимназије, којим руководи Данијела Марковић, хор Основне школе „Бранко Радичевић“ под управом Еме Милошевић, хор Основне школе „Вук Караџић“ којим је дириговала Тања Милосављевић. Учешће у Светосавској академији узели су и ученици основних и средњих школа, најмлађи из вртића „Пчелица“ и студенти Учитељског факултета у Неготину, који су приказали делове својих Светосавских програма.

На крају академије у част Светога Саве и Светосавља, Коло српских сестара наградило је најбоље учеснике ликовног и литерарног конкурса, а старешина Цркве Свете Тројице протојереј Милан Радовић, захвалио се у име Црквене општине Неготин,  свима који су помогли организовање свечаности.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани