ОТВАРАЊЕ 51. „МОКРАЊЧEВИХ ДАНА“

DSCF3470„Тешко је говорити о некоме ко је за живота нотирао свако слово којим творевина слави Бога“, рекао је на отварању 51. фестивала Стевану Стојановићу Мокрањцу у част, Епископ топлички Господин Арсеније у име Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја.
-Недостају нам речи, а многе фразе које бисмо користили у опису лика и дела овог културолошког горостаса су ограничене и приземне. Но по дару Духа Божијега, а опет инспирисани пијететом нашег народа према ономе који је благоукрасио Цркву и нашу народну историју предивним композицијама, сабирамо се већ традиционално у Мокрањчевом граду Неготину, да, спрам својих скромних моћи, оживимо успомену на Стевана Стојановића Мокрањца- речи су поглавара Српске православне цркве у беседи којом су по традицији отпочеле неготинске музичке свечаности.
У најлепшем и најмузикалнијем дворишту Србије, пред Мокрањчевим бадем-дрветом хорови учесници традиционалног Натпевавања, потпомогнути гласовима чланова неготинских хорова: Цркве Свете Тројице, „Неготинске гимназије“ и средње музичке школе „Стеван Мокрањац, под управом Светлане Кравченко и са солистом Драганом Данесковићем, заорила се Мокрањчева Шеста руковет, незванична химна Неготина, који већ 51-у годину чува успомену на родоначелника српске музике.
-Музика сваког народа представља одраз његовог идентитета. Пут неговања националног музичког стила и звука, на пољу световне и духовне музике, композитора, педагога, диригента, родоначелника хорске музике, нашег великана Стевана Стојановића довео је до центра српске уметничке музике и културе. Утемељивач српске музике поред свог дара, љубави према уметности, професионализма, скромности и истрајности, својим делом указао је на неопходност поштовања и афирмације народне ризнице као једног од најдубљих израза српског бића –истакао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин.
Овогодишњи фестивал, који је у знаку 160.годишњице рођења Стевана Мокрањца, отворила је др Бранка Радовић, председница Програмске комисије фестивала подсетивши присутне да фестивал припада уметницима и уметности, и да над свима нама “лебди дух Мокрањца који нас обавезује на највеће и најбоље у уметности којом се бавимо”.
-Желимо да никада не пресахне врело које нас надахњује и да наш Неготин постане место нашег ходочашћа и наш дом коме се враћамо са носталгијом и љубављу – истакла је др Радовић.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани