ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Sv_liturgija1Почетак трећег фестивалског дана означио је Хор Храма Свете Тројице који је под управом Светлане Кравченко извео Свету литургију. Реч је о хору који је у Мокрањчевом Неготину основан пре 25 година првенствено за потребе цркве и богослужења. Први диригент била је Стојна Глигоријевић, коју је након одласка у иностранство, 2002. наследила Лана Димитријевић. Иако је Хор више пута наступао на Мокрањчевим данима, што у оквиру целовечерњих концерта, али и приликом откривања спомен бисте Стевану Мокрањцу у Мокрању, највеће признање Фестивала, црквени хор је доживео на 49. Мокрањчевим данима 2014. године, када је Неготин поново могао да се похвали хором у такмичарском делу. Под вођством диригента Светлане Кравченко, која овај хор води од 2008, овај певачки ансамбл освојио је на Натпевавању треће место.
Светлана Кравченко, рођена је у Украјини, а музичко образовање стекла је у Москви на Државној академији ”Гњесини” где је дипломирала и хармонику и дириговање. У Србији и Неготину живи и ради као професор у Музичкој школи ”Стеван Мокрањац” већ две деценије. Њен рад  са црквеним хором, музиколог Тијана Поповић Млађеновић наводи као један од примера успешног тумачења Мокрањчеве музике, уз коментар да уједначеност гласова, култивисано и племенито певање са најширим динамичким распоном и без форсирања у јачини звука, публици доноси музику која одише молитвеном осећајношћу.

„Мокрањчева музика је лепота, богатство. Тај спој етно цитата са европским стилом и европском хармонизацијом, са толико дубоким хармонским решењем за мене је био право откровење. Мокрањчева „Литургија“ је за мене врхунац његовог стваралаштва, по богатству, по надахнућу, а и како је сам причао Херувимску песму су му анђели шаптали, тако да сам ја као музичар обогаћена стваралаштвом Мокрањца. Срећна сам што могу да додирнем његову музику кроз своје хористе и рад са хором“ – каже Светлана Кравченко, диригент хора Храма Свете Тројице.
Хор данас окупља двадесетак чланова различитих професија које уједињује вера и љубав према црквеном певању. Овај камерни хорски ансамбл активно учествује у културном животу Неготина и рекло би се тек започиње своје зрело представљање.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани