НАЈАВА 50. ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

50.festival "Mokranjcevi dani"50. ФЕСТИВАЛ “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ”2015

КОНЦЕПЦИЈА И ПРОГРАМ

Министарство културе и информисања Републике Србије, и Неготин – родни град једног од највећих српских композитора и диригената, Стевана Стојановића Мокрањца, већ педесет година организују фестивал “Мокрањчеви дани“. Данас су “Мокрањчеви дани” међу најстаријим музичким фестивалима Србије, не само као фестивал хорске музике већ и општег прегледа српске музичке сцене, њеног кретања и развоја и ослањања на изворе музичке традиције које је Мокрањац забележио.

Фестивал “Мокрањчеви дани” не значи само омаж имену и делу нашег музичког великана, већ је и спона са будућношћу, стално подсећање на корене српске духовности, на изворишта из којих црпимо дигнитет српског народа у укупном културолошком, не само музичком смислу. Мокрањцем чувамо своју историју, традицију и препознатљивост у Европи, па и у свету.

50.Фестивал је повод за обележавање Јубилеја на државном, и на нивоу града Неготина и заслужује посебну пажњу и мали искорак у концепцији програма према публици.

Мокрањац је у своје време био својеврсни културни амбасадор Србије. Извео је своја дела у многим градовима Европе и Балкана. Гостујући са „Првим београдским певачким друштвом“ у земљи и иностранству проносио је фолклор и дух српског народа и темеље наше народне уметности.

Концерти хора изазивали су интересовање и одушевљење на свим просторима на којима су наступали: Солун, Скопље, Будимпешта, Пловдив, Цариград, Нижњи Новгород, Петроград, Москва, Кијев, Берлин, Дрезден, Лајпциг, Сарајево, Мостар, Цетиње, Сплит, Трст, Ријека, Загреб, Дубровник….

Концепт јубиларног 50.Фестивала, наслања се на ове просторе, са намером да овог септембра ансамбли и извођачи отуда где је Мокрањац са „Првим београдским певачким друством“ гостовао, дођу овде, у Неготин, и својим програмима учине омаж нашем музичком великану.

Свако од учесника програма Фестивала својим програмом обухватиће и део Мокрањчеве музике. Тиме ће Мокрањчево дело бити трајно инкорпорирано у њихов репетоар и презентовано у њиховим даљим наступима, ширећи тако српску музику и Мокрањца светом, како је и сам Мокрањац чинио.

Сваки од програма је у тесној вези са Мокрањцем, његовим делом и личним животом, просторима где је наступао и утицајима.

Селектор Фестивала: др Бранка Радовић

Програмска комисија Фестивала:

Даринка Матић Маровић, диригент – председник
академик Дејан Деспић, композитор
Марина Николић, музиколог
Маја Васић, музиколог
мр Александра Паладин, музиколог
Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани