Архиве: септембар 2020

IN MEMORIAM – ИСИДОРА ЖЕБЕЉАН (1967-2020)

web_1Вест о прераној смрти Исидоре Жебељан, једне од најзначајнијих савремених српских композиторки, одјекнула је и у Неготину, будући да је 47.“Мокрањчеве дане“, не тако давне 2012. године, управо Исидора обележила својом беседом и музиком. Фестивал „Мокрањчеви дани“ имао је те године част да, најпре као беседника, а затим и као композитора и извођача угости једну од најпризнатијих светских музичких уметница, чланицу Српске, али и Светске академије наука и уметности.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

web_1Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Музеј Крајине приредили су изложбу „Мокрањац“, којом обележавају 106. годишњицу смрти славног Неготинца, композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Стеван Стојановић Мокрањац је преминуо на данашњи дан, 28. септембра 1914. године у Скопљу. Чувени српски композитор и музички педагог је за собом  оставио дела која су обележила музичку историју Србије. Из његовог музичког опуса најпознатије су Руковети, написао их је 15, а Опело и Литургија су најзначајнија дела духовне музике. Шесту Руковет Стеван Мокрањац је посветио славном браниоцу Неготина, Хајдук Вељку Петровићу и свом родном месту. 

КОНЦЕРТИ ПОБЕДНИКА НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА

54.Фестивал, Хор Преподобни Рафаило Банатски, ЗрењанинДом културе „Стеван Мокрањац“ издвојио је за јавно приказивање неколико  концерата победника Натпевавања хорова Фестивала „Мокрањчеви дани“,  одржаних током  протекле деценије. Програм  Натпевавање хорова  је „круна“  Фестивала  „Мокрањчеви дани“, посвећеног великану Неготина,  славном композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, родоначелнику хорског певања у Србији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани