ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЕХО МУЗИКЕ“ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ

web_lik_kolonija1Дом културе „Стеван Мокрањац“, овогодишњу, традиционалну 22. ликовну колoнију „Ехо музике“ прилагодиће условима које намеће пандемија вируса COVID-19.
У периоду када се широм Србије и Региона по други пут бележи пораст броја оболелих од короне, Дом културе „Стеван Мокрањац“ своју редовну летњу активност организације ликовне колоније ове године, изузетно, спровешће у сарадњи са ликовним уметницима из Неготина. Њима ће Дом културе, као што то иначе чини за учеснике колоније, обезбедити сликарски материјал, али ће, за ралику од досадашњих колонија, уметници стварати у својим домовима. Ово из разлога избегавања ризичних физичких контактата и поштовања препоручене дистанце.Неготински сликари, али и вајари и уметници фотографије имају рок до средине августа да организатору доставе своје радове настале на овој, силом прилика, неуобичајеној колонији.
Ликовни радови настали на 22. ликовној колоније „Ехо музике“ јавности ће бити презентовани на традиционалној изложби у септембру, у оквиру овогодишњег 55. Фестивала „Мокрањчеви дани“.
На тај начин ће, уједно, ликовни уметници који живе и стварају у Неготину, а којих је двадесетак, на задовољство бројне публике, имати прилику да изложе своја најновија остварења будући да је ове године, из познатих разлога изостала,традиционална мајска изложба ликовних радова домаћих уметника.
Ликовна колонија Дома културе “Стеван Мокрањац“ од 2009. године носи назив „Ехо музике“, што је на неки начин визуелни одговор фестивалу „Мокрањчеви дани“ на коме се излажу ликовна дела настала у колонији.
Током двадесетједногодишњег постојања, ова ликовна радионица је постала значајан сегмент културног идентитета Неготина. Након првих десет година, колонија је из Вратне пресељена у Рогљево, док су последњe организоване у самом граду. Богата колекција, која је створена захваљујући радионици, броји четиристо педесет радова уметника из Србије и иностранства, различитих генерација, од студената до уметника позних година.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани