ИЗЛОЖБА „ЕХО МУЗИКЕ“

web-3003Овогодишњи сазив Ликовне колоније „Ехо музике“ неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“ чинили су уметници млађе и средње генерације чија је заједничка нит љубав према фотографији и дигиталним медијима. Изложба, као пратећи програм 56. „Мокрањчевих дана“, садржи радове деветоро визуелних уметника из Краљева, Ниша, Панчева и Београда. Фестивалској публици представљени су радови Смиљке Јовановић, Милице Николић, Јане Митровске, Марије Коњикушић, Бориса Станића, Николе Гоцића, Вука Палибрка, Милана Перишића и Бојане Миновић.

„За све ове године се Фонд уметничких дела Дома културе заиста толико увећао да ми сада имамо значајну колекцију која се налази у нашем депоу и коју једном годишње излажемо у оквиру сталне поставке, а један део се налази у јавном простору у нашем граду – другим предузећима што је добро јер су и та дела такође доступна јавности“ – рекао је отварајући изложбу мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе „Стеван Мокрањац“.

Радосављевић је подсетио да је Ликовна колонија основана 1999. године а затим са публиком поделио лична запажања везана за њен рад. Последњих година, како каже, учесници су углавном млађи и дигитално писмени ликовни уметници са којима је изузетно брзо и лако остварити комуникацију, што није био случај на почетку рада Ликовне колоније. Њима је, данас, далеко лакше да нађу пут до своје публике и тржишта и уновче своје знање што је веома добро, али може представљати и опасност да неки јако талентовани људи који би значајно дали допринос својој уметности то не постигну јер их је пут однео у комерцијалне воде.

Иначе, тематско основно полазиште, имајући у виду повезаност Ликовне колоније и фестивала „Мокрањчеви дани“ у чијем се пратећем програму изложба налази је музика.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани