НИТИ ТРАДИЦИЈЕ У МОКРАЊУ

12.09.2010, Неготин

У Мокрању, одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, програм „Нити традиције“, пету годину за редом, посетиоце фестивала „Мокрањчеви дани“, упознаје са изворним народним стваралаштвом Неготинске Крајине кроз песму и игру културно-уметничких друштава и звуке изворних свирала. Уз традиоционално послужење, мештани Мокрања за ову прилику припремили су, изложбу уникатних рукотворина, одевних и употребних предмета.

У Цркви Свете Тројице, у овом малом крајинском месту, пригодним духовним хорским програмима,у славу Мокрањцу и његовим потомцима, представило се Прво београдско певачко друштво са диригентом Светланом Вилић. По завршетку концерта, протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду и председник ПБПД, рекао је да је Мокрањчев хор – Прво београдско певачко друштво из Београда, са члановима хора и својим диригентом, данас стигло у Мокрање на поклоњење исходишту великог мага српске музике и показало жељу да добротворним концертима на празном простору у Мокрању, где је некад стала породична кућа Мокрањчевих, помогне подизање нове, а потом присуствује и њеном освећењу.

У изворном делу програма „Нити традиције“ потом су наступили чланови КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина и КУД „Мокрањац“ из Мокрања, које је почетком ове године обновило свој рад.

Како је, овом приликом истакао Станоје Петровић, председник МЗ Мокрање, за то могу да захвале Миломирки Јововић која је као члан колектива Дома културе „Стеван Мокрањац“Неготин, а сада и као директор ове културне институције, у периоду од 2005-2010 године, учинила ванредне напоре и помогне им да Мокрање добије своје место у оквиру Фестивала. На томе су јој Мокрањци неизмерно захвални, а то су показали, доделивши јој звање Почасног грађанина у селу Мокрању и симболичним даровима. Месна заједница Мокрање и тамошње културно-уметничко друштво, крчагом Мокрањске воде даривали су др Бранку Радовић, селектора Фестивала, а Почасницама учеснике програма „Нити традиције“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани