ЗАВРШЕНИ 39. „СУСРЕТИ СЕЛА“ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

3686_1 [800x600]За свеукупног победника традиционалне смотре изворног народног стваралаштва „Сусрети села“општине Неготин проглашено је Културно уметничко друштво „Младост“ из Чубре. Друго место  равноправно деле културно-уметничка друштва „Флоричика“ из Јабуковца и „Карбулово“ из Карбулова. И треће место, такође, деле два аматерска ансамбла и то: КУД „Чучук Стана“ из Сикола и „Димитрије Беливакић“ из Буковча. Уз дипломе најбољим кудовима је припала и новчана награда у износу од 30 хиљада првопласираном и по 20, односно 10 хиљада динара друштвима која су освојила друго и треће место. Ове године, Дом културе „Стеван Мокрањац“ је на име организације „Сусрета села“ за сваку од 12 месних заједница, колико их је ове године учествовало на такмичењу, издвојио по 30 хиљада динара, а са истим новчаним износима и Општина Неготин, покровитељ ове народне манифестације, је за учешће на 39. Сусретима села наградила сваку месну заједницу, односно  културно уметничко друштво.

3686_7 [800x600]Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада је победника 39. „Сусрета села“ општине Неготин, КУД „Младост“ из Чубре  наградио чеком за семенску робу у вредности 30 хиљада динара. Новосадском Институту и Земљорадничкој задрузи „Уљарица“ из Неготина, Дом културе „Стеван Мокрањац“, организатор ове традиционалне смотре изворног народног стваралаштва Крајине, доделио је Захвалнице за спонзорство и исказану подршку у реализацији смотре. Захвалнице Дома културе добили су сви представници културно уметничких друштава, односно месних заједница, а Дипломе су добила друштва која су по оцени жирија и пропозицијама смотре имала  најбоље и најаутентичније представљање изворне ношње, режије и сценографије.

На Сусретима села општине Неготин ове године су учествовали КУД-ови из: Шаркамена, Јасенице, Мокрања, Јабуковца, Кобишнице, Штубика, Поповице, Чубре, Тамнича, Сикола, Карбулова и Буковча. Културно-уметничка друштва из тих места су протеклих месец и по дана, на најбољи начин,  представила игре, песме и обичаје Неготинске Крајине. Завршна, ревијална смотра, са избором најбољих тачака из приказаних програма сваког КУД-а, организована је у оквиру Мајских свечаности и Дана Општине на градском тргу у Неготину пред великим бројем Неготинаца и поштовалаца ове манифестације, коју је затворио др Влајко Ђорђевић, председник Општине, под чијим се покровитељством Сусрети села организују пуних 39. година.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани