ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

mokranjac_3У оквиру обележавања 9. јануара, дана рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дом културе, је другу годину заредом, а после више деценија, резањем славског колача, прославио и Светог Стефана, као славу установе културе, која носи име славног Неготинца.

Делегације школа и установа које носе име славног Неготинца и представници локалне самоуправе и овог 9. јануара, положиле су венце и букете на споменик Стевану Мокрањцу. После овог традиционалног чина, прослава Дана Мокрањчевог рођења, настављена је промоцијом 15. броја часописа за културу „Мокрањац“. Часопис су представили проф. др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник и новинар Ново Томић.

Неготинци већ близу 5 деценија, организовањем реномираног фестивала озбиљне музике, јединственог у нашој земљи, одају признање и почасти свом славном суграђанину, који је био, не само композитор, већ и диригент, организатор и педагог, заслужан за постављање темеља савремене музичке педагогије.

“Мокрањац је и део целокупне српске историје, а ми смо само једна од генерација која преноси нашим наследницима причу о слави овог великог човека и ствараоца. Неготин се поноси и поносиће се својим великанима, и за све Неготинце,  велика је привилегија, што нас широм наше земље и у свету препознају по музичком стваралаштву Мокрањца, зато ми такву величину, не смемо никако и никада да заборавимо.“ – истакао је, између осталог мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин, обраћајући се присутнима.

У музичком делу програма наступили су наставници Музичке школе Стеван Мокрањац“ из Неготина. Ослањајући се на ствараоце из своје локалне средине, Мокрањчев родни град је показао пуну зрелост и одговорност према важним датумима које обележава ове и идуће године. 2014. стогодишњицу смрти славног композитора, а 2015. и 50 година Фестивала Мокрањчеви дани

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани