ОДРАЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У БЕОГРАДУ И НЕГОТИНУ

KZN_3Као и сваке године, поводом предстојећег фестивала „Мокрањчеви дани“ одржане су конференције за новинаре у Београду и Неготину. Новинарима су се обратили мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ и др Бранка Радовић селектор Фестивала.

Основна концепција 47. Мокрањчевих дана, најзначајнијег музичког фестивала у Србији, јесте Мокрањчево дело у готово свим програмима као и идеја да Мокрањчев опус буде сагледан у савремености кроз дела аутора на његовом трагу. Ово је на КЗН у Београду нагласила др Бранка Радовић, музиколог и селектор фестивала Мокрањчеви дани који се ове године од 13. до 20. септембра по 47. пут одржава у Неготину.Фестивал ће свечано бити отворен у петак 14. септембра у дворишту родне куће славног композитора, традиционално уз звуке фанфара и 6. Мокрањчеву руковет у извођењу учесника натпевавања и хорова из Неготина. Фестивал ће отворити Братислав Петковић, министар културе, а беседник ће бити академик Исидора Жебељан, најизвођенији наш композитор у иностранству. У најатрактивнијием програму фестивала, натпевавању хорова учествооваће пет хорова, од тога три инострана. Публика Мокрањчевих дана имаће прилику да ужива у неофолклорном стилу савремене композиторке Исидоре Жебељан у извођењу светски познатог гудачког квартета „Бродски“ из Лондона.

KZN_2Мокрањчев дух до посебног изражаја ће доћи у музичко-сценском делу „Пасија светог кнеза Лазара“ композитора Рајка Максимовића уз учешће бројних солиста и хора и оркестра РТС под диригентском палицом Бојана Суђића. У Мокрањчевом духу протећи ће и концерт хора Салутарис из Минска, прошлогодишњег победника натпевавања.
Као посебан доживљај, организатор најављује концерт нашег виолинисте Романа Симовића, који већ годинама наступа са лондонском филхармонијом. Ништа мање неће бити атрактиван ни наступ ансамбла контрабасиста Бен корус који, по речима селектора др Бранке Радовић иде путевима светске славе. Следећи вишегодишњу традицију, на програму 47. Мокрањчевих дана су и два српска балета, „Балада о месецу луталици“ и „Собарева метла“, опере и театра Мадленијанум.
У оквиру пратећих програма гости фестивала видеће и два ликовна програма, изложбу скица Саве Шумановића и изложбу „Ехо музике“, дела насталих на ликовној колонији у Неготину. Генерални покровитељи фестивала су Министарство културе и општина Неготин.

KZN_5- За протеклих 47 година, озбиљним приступом и великим ентузијазмом успели смо да сачувамо успомену на дело Стевана Мокрањца И задржимо престижну титулу културног седишта, коју љубоморно чувамо и негујемо, и то као домаћини фестивала „Мокрањчеви дани“ по коме се препознаје српска музичка сцена. А како ми, представници актуелне власти имамо чврсту намеру, да, на часним принципима које нам налаже традиција и бурна историја неготинска, наставимо тековине славних предака и баш као и Мокрањац, Ђорђе Станојевић и Хајдук Вељко, општину водимо у европском и слободарском духу,  сигуран сам да ће Мокрањчеви дани и убудуће бити празник нашег порекла, херојства, културне баштине, напретка и пута ка Европи – поручио је мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.
Мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ нагласио је да су, захваљујући разумевању покровитеља и бројних спонзора овогодишњи Мокрањчеви дани успешно организовани.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани