СУСРЕТИ СЕЛА У ТАМНИЧУ, ШТУБИКУ И ЈАБУКОВЦУ

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села настављена је протеклог викенда наступима крајинских аматера у Тамничу, Штубику и Сиколу. Њихови гости били су чланови културно уметничких друштава из Буковча, Јасеница и Карбулова.

У петак 30. марта свој програм у Тамничу приказала су културно уметничка друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча и домаћин „Живојин Тодоровић“ из Тамнича.
Чланови културно уметничког друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча, уз песме и игру приказали су народни обичај „Смц“.

Домаћини су кроз свој програм приказали народни обичај везан за крштење детета. За крштење детета везују се многобројни и најлепши обичаји који су некада имали за циљ да обезбеде добро здравље детета и лепо и безбрижно детињство. Најважнија особа на крштењу је кум, он је сведок крштења и духовни отац детета.
Дан касније, у суботу, чланови културно уметничког друштва „Прераст“ из Штубика, дочекали су фолклорни ансамбл  „Ратар“ из Јасенице.

Гости чланови КУД-а „Ратар“ из Јасенице кроз песму и игру приказали су како су се у овом селу славили Свети Варвари. На Вари дан  девојке из куће носе клип кукуруза и струк босиљка на извор који поспу варицом. По повратку са извора девојка долази кући и даје укућанима воду да пију ради здравља. Обичаји о Светој Варвари су остатак магијских обичаја који су настали у родовском друштву.

Домаћини КУД „Прераст“ из Штубика приказао је обичај „Додола“. Они су обичај приказали уз помоћ врачаре, баба Стане која је некада давно, али увек, за штубички вашар логоровала са чергом и својом породицом поред реке. Кажу да је била видовита и да је имала магијску моћ, те су се људи помало и плашили њених враџбина.
Други викенд манифестације Сусрети села својим програмима затворили су чланови културно уметничких друштава из Сикола и Карбулова.

Гости из Карбулова , који су се после неколико година поново укључили у ову манифестацију показали су како се у њиховом селу слави „Биљани петак“. У српском народном календару петак пред Ђурђевдан познат је као Биљани петак. Овај дан је био нека врста увода за предстојећи Ђурђевдан и оба су, у веровањима и обичајима, била везана за стоку. У Карбулову овај дан је остао запамћен у нешто измењеном изговору „Бељени петак“. Тога дана, жене и девојке су се окупљале и организовано одлазиле у сакупљање биља. Сакупљане су одређене биљне врсте и свака од њих је имала одређену улогу везану за стоку.

Домаћини, чланови КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола приказали су народни обичај ношење литија. Свако село у Србији има по један дан који слави и светкује, као такозвану заветину. У Сиколу то је Света Тројица. Света Тројица се светкује три дана. Првог дана одвија се народно црквени обичај ношења литија, а уједно је и дан када се врши „предавање колача“ , то јест, један од мештанина као домаћин славе предаје колач наредном домаћину, како би сваке наредне године свако од мештана имао прилике да буде домаћин славе.

У петак 6. априла своје програме ће приказати културно уметничка друштва из Кобишнице и Јабуковца, док ће у суботу 7. априла почети други круг представљањем културно уметничких друштава из Поповице и Сикола.

.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани