Годишњи концерт КУД-а „Стеван Мокрањац“

14. мај 2010, Дом културе Неготин

kud_mokranjac_14.05.2010_2Традиционални годишњи концерт културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“, приређен у неготинском Дому културе 14. маја 2010. године у поводу „Мајских свечаности“, протекао је у знаку искреног и чврстог пријатељства и сарадње са гостујућим, братским културно-уметничким друштвом „Јане Сандански“ из Неготина на Вардару.
Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“, основано 1954.године, прави је амбасадор српског фолклорног стваралаштва у нашој земљи и Европи. Друштво је, на својеврстан начин, вид путујећег музеја, јер кроз песме, игре и богату оригиналну ношњу трајно негује и чува српско фолклорно благо.

kud_mokranjac_14.05.2010_3Током последњих седам година, од обнављања рада друштва, прилику да се у то увере, имали су љубитељи фолклора у Скандинавији – Шведској и Данској, Бугарској и Аустрији. Током свог трајања КУД „Стеван Мокрањац“ стекао је бројне пријатеље и сараднике. Један од највернијих пријатеља је културно-уметничко друштво „Јане Сандански“ из Неготина на Вардару. Традиција њиховог искреног пријатељства почива на Повељи о братимљењу општина Неготин и Неготино на Вардару у Македонији, потписаној пре 36 година. На нити сарадње није утицало ни привремено затишје због околности у којима смо, пре деценију – две сви живели.
Културно-уметничко друштво „Јане Сандански“, основано 1978. године, својом игром и песмом подсетило је публику на своје умеће и квалитете који их издвајају као једно од чувенијих и цењенијих друштава широм простора Балкана и Европе.
Годишњи концерт културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ приредило је у сарадњи са неготинским Домом културе, а под покровитељством Скупштине општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани