ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

mokranjac_3Родну кућу Стевана Мокрањца у Неготину и овог  9. јануара, на дан рођења славног композитора, испунили су музика и бројни гости, који су се  традиционално окупили у његовој родној кући да обележе 159. годишњицу рођења Неготинца који је славу родног града, својим музичким стваралаштвом, пронео широм света. У музичком делу програма наступили су студенти Факултета музичке уметности из Београда, а одржана је и промоција 16. Броја часописа “Мокрањац“.

У оквиру обележавања 9. јануара, дана рођења композитора Стевана Стојановића Мокрањца, Дом културе, резањем славског колача, прославио је и Светог Стефана, као славу установе културе, која носи име славног Неготинца. Обред резања славског колача у присуству бројних гостију обавио је Епископ Тимочки Иларион уз саслужење свештенства црквене општине Неготин и Манастира Буково.

Поводом дана рођења, цвеће и венце, на споменик славног композитора у комплексу његове родне куће положили су представници локалне самоуправе, Месне заједнице Мокрање, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца.

Програм је настављен у родној кући Стевана Стојановића Мокрањца, где је бројне најпре поздравила в.д. директора Дома културе “Стеван Мокрањац”, Драгана Кнежевић, која је у свом обраћању подсетила да ове године 9. јануар има још већи значај, јер је он и почетак великог јубилеја неготинских музичких свечаности.

Присутне је поздравио и председник општине Неготин, Јован Миловановић, који се такође у свом говору осврнуо на две веома значајне године.

“Испратили смо годину Мокрањца, у којој смо обележили  век од смрти  композитора и дочекали годину у којој ћемо, у част ствараоца, у светским размерама признатог и поштованог, организовати још један музички фестивал „Мокрањчеве дане“. И ова година протећи ће у знаку Мокрањца, која ће, уз наше заједничко залагање, бити обележена 50. јубиларним празником музике у септембру. Најзначајнији српски композитор са ових простора, својим стваралаштвом, преданошћу и залагањем испунио је мисију коју је сматрао неопходном за свој народ. Наша је дужност да му се на достојанствен начин одужимо. Заједно Неготин и Србија поштујући Мокрањчево дело и Мокрањчев фестивал. Задатак локалне самоуправе, организатора манифестације, Дома културе и грађана општине Неготин, у којој је на данашњи дан рођен наш Стеван Мокрањац, да највећи догађај у Неготину,  буде незабораван за све госте фестивала и нашег града. Велика је то одговорност али и задовољство. Потрудићемо се свим снагама да овај задатак успешно обавимо”.

 У част дана рођења славног српског композитора у његовој родној кући приређена је и промоција 16. броја часописа „Мокрањац“, који су представили др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и др Бранка Радовић, селектор Фестивала.

“Часопис Мокрањац је једна велика хроника фестивал, научни одјек фестивала који намењујемо будућности и не само да представља белешку онога што је био фестивал, већ је то часопис, који на један научни начин обрађује теме које су биле окосница претходног фестивал” – истакла је, између осталог, др Соња Маринковић, представљајући нови број часописа Мокрањац.

Значајан културни догађај за Неготинце и музичке ствараоце широм Србије, употпунили су студенти Факултета музичке уметности на одсеку виолине Милица Жугић и Љубомир Тројановић, изводећи дела Баха, Моцарта и Боривоја Поповића.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани