ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ 45. СУСРЕТА СЕЛА

Karbulovo-Stubik_1Културно уметничка друштва „Врело“ из Шаркамена и „Димитрије Беливакић“ из Буковча својим програмима затворили први круг 45. Сусрета села. Протеклог викенда своје програме приказали и фолклорни ансамбли из Карбулова, Штубика, Чубре и Јасенице. Наступе културно уметничких друштава поред мештана ових села пратили су Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника, Милан Уруковић, председник СО Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин, чланови Општинског већа и бројни други гости.

Трећи викенд традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ отворила су културно уметничка друштва „Карбулово“ и „Прераст“ из Штубика.

Чланови фолклорне групе из Штубика ове године представили су се програмом под називом „Време за веридбу“, кроз који су приказали како су у њиховом селу родитељи из две породице правили договор око женидбе и удаје своје деце.  Овај народни обичај, као и многе друге пратиле су игра, песма, свирка, народне умотворине.

Домаћи ансамбл из Карбулова представио се свадбеним обичајима у њиховом селу, који су представили уз наступе фолклорних група, певача и инструменталних солиста.

У суботу су у Чубри своје програме приказали домаћи ансамбл „Младост“ и чланови културно-уметничког друштва „Живорад Петровић Дудић“ из Јасенице.

За свој овогодишњи наступ на 45. Сусретима села, фолклорни ансамбл из Јасенице изабрао је обичај „Берба винограда у Јасеници“. У давна времена, када није било механизације, мештани су пољопривредне послове, међу којима је и берба грожђа, обављали уз помоћ својих рођака, комшија, пријатеља. Неретко су такви радови завршавали народним весељем и игранком до зоре у двопришту домаћина.

КУД „ Младост“ из Чубре кроз свој наступ покушао је да прикаже како су некада изгледали Вашари односно Сабори, уз неизбежне свираче, певаче, играче.

Први круг затворила су културно уметничка друштва „Врело“ из Шаркамена и „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

Ансамбл из Буковча покушао је да кроз свој наступ прикаже како се у њиховом месту сеоски оркестар припрема за игранку уочи заветине Ђурђевдана. Обичај је да се оркестар припрема у кући једног од чланова, а кад чују музику окупе се и комшије, ближи и даљи рођаци, деца…

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани