У Штубику затворени 38. „Крајински обичаји“

19. јун 2010, Штубик

Доделом диплома и признања, 19. јуна 2010. године завршени су 38. „Крајински обичаји“ у Штубику, који су ове године окупили близу 500 учесника из општина: Јагодина, Књажевац, Бољевац, Бор, Зајечар и Неготин.

Трећи дан ове традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва, која се приређује у спомен на велику и часну победу српске војске над надмоћнијом турском у чувеним биткама на Штубику и Малајници 1807. године, обележио је наступ дечијих изворних група из Метовнице, Великог Извора, Главинаца, Штубика и Мокрања. Најбољи дечији програм приказала је изворна група из Великог Извора.

У оквиру централног дела програма „Дођи драги вечерас на прело“ наступиле су старије групе из Кочиног села, Великог Извора, Метовнице, Јабланице, Штипина, Боговине и Штубика. Жири у саставу: етнокореолог Зоран Катић, наставник музике Миле Пауновић и етнолог Емина Бранковић, одлучио је да диплома и признање „Пастирица“ за најбољи приказ свеукупног програма припадну изворној групи из Јабланице (општина Бољевац), за најбоље извођење изворних игара – старијем фолклору изворне групе из Метовнице (општина Бор), за најбољи приказ народног обичаја „МОША“ изворној групи из Боговине (општина Бољевац), за најбоље извођење мелодије на изворном инструменту Јордану Васиљевићу из Штипина (општина Књажевац), за најбоље извођење песме – женској групи КУД-а „Коча Анђелковић“ из Кочиног села (општина Јагодина).

У традиционалним народним вештинама славиле су Секица Крачуновић (1978) из Метовнице (општина Бор), која је као најмлађа од четири такмичарке, за два минута упрела вунену нит од 6,15 м и Јелена Дуцић из Штубика у вештини: брзо спремање качамака.

Пажњу публике привукла су и пастирска надметања. Иако је изгледало да ће титула најбоље екипе у надвлачењу конопца остати у Штубику, на радост оних који су пратили такмичење, више тактике у овом надметању показала је екипа из Метовнице (општина Бор) која се окитила дипломом и признањем Крајинских обичаја „Пастирицом“.

У преостале три дисциплине тријумфовали су домаћини. Победник у потезању чобанског штапа је Горан Маринковић (1987), у скоку у даљ са резултатом 2,53 м – Дејан Гроздановић (1979), и у надметању – бацање камена с рамена, Жељко Аранђеловић (1991) са постигнутим резултатом – 8,06 м.

И титула најлепше чобанице 38. Крајинских обичаја остала је у Штубику, захваљујући 15-тогодишњој Марији Пауновић. Прва пратиља је Милица Ракић (1994) из Јабланице (општина Бољевац), а друга Слађана Главић (1992) из Метовнице (општина Бор).

„Највећи значај Крајинских обичаја је што бележи свеукупну годишњу активност на очувању изворности и традиције народа Србије“ – истакао је затварајући смотру, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин и истакао да се вредност оваквих смотри огледа посебно у неговању дечијег стваралаштва.

„Нема лепше слике од оне када на сценама оваквих манифестација видите најмлађе“, рекао је Уруковић и додао: „Када будућност Србије, од малих ногу подучимо традицији и обичајима српског народа, верујемо да смо паметно улагали у време које долази.“

Најмлађи учесник 38. Крајинских обичаја је трогодишња Гога Крачуновић из Метовнице, која игром у фолклорној групи наставља вишедеценијску породичну традицију. Она је публици измамила највећи аплауз, уз петогодишњу Мају Костадиновић из Боговине (општина Бољевац) која је приказала своје умеће на фрули.

Овогодишње Крајинске обичаје у Штубику организовао је Дом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина у сарадњи са месном заједницом Штубик и КУД-ом „Прераст“ из Штубика, уз покровитељство Министарства културе Србије и општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани