ДAНAС У НЕГОТИНУ ПОЧИЊУ 46. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

festivalska zastavaНеготин – Фестивал  уметничке музике „Мокрањчеви дани“, који се у родном граду Стевана Мокрањца организује већ пуних 46 година, почиње вечерас у 17 часова, полагањем цвећа на споменик славног композитора и традиционалном церемонијом отварања у дворишту његове родне куће. Гостима  и учесницима фестивала добродошлицу ће пожелети др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, а беседиће Стефан Миленковић, наш прослављени виолиниста, који ће сутра имати своје концертно вече. Уз подизање фестивалске заставе, музичке свечаности у Неготину отвориће српски министар културе Предраг Марковић. Шесту  Мокрањчеву  руковет извешће гостујући хорови, учесници Натпевавања и два неготинска, Музичке школе „Стеван Мокрањац“  и Храма „Свете Тројице“, под диригентском управом Сузане Костић. Прве вечери фестивала, на традиционалном Натпевавању, у Дому културе „Стеван Мокрањац“, учествоваће камерни хорови  „Орфеј“ из Љутомера у Словенији, скопски  „Моис Хасон „ из Македоније,  „Салутарис“ из Минска у Белорусији  и српски хорови – „Преподобни Роман Слаткопојац” из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша.

Овогодишња конкурсна композиција је „Њест свјат” из Мокрањчевог Опела, а о најбољем, од пет неафирмисаних  хорова, коме ће припасти статуета Стевана Мокрањца  одлучиваће жири у саставу:  др Бранка Радовић, музиколог и селектор фестивала и диригенти ,  Милован Панчић и  мр Немања Савић.

Натпевавању хорова, вечерас,  претходиће отварање изложбе уметничких дела из фонда Музеја Zepter, из друге половине 20. века, а већ сутра, као пратећи програм овогодишњег фестивала, биће отворена и изложба радова са 12.  Ликовне колоније неготинског  Дома културе „Ехо музике“.

Наредних дана, публици Мокрањчевих дана у Неготину представиће се и афирмисани хорови АКУД „Иво Лола Рибар”, победник прошлогодишњег Натпевавања, Академски хор Обилић у програму „Српска духовна музика“, Српски византијски хор „Мојсије Петровић“ и Хор Радио-телевизије Србије, са диригентом Младеном Јагуштом и  Мокрањчевим  „Руковетима”. Током седам дана фестивала, на неколико извођачких сцена, у Дому културе, Храму „Свете Тројице“ у Неготину и Мокрању, селу порекла породице Мокрањац и истоименој музичкој школи, наступиће близу 1000 извођача хорске, солистичке и камерне музике до опере „Мандрагола“  београдског Театра „Мадленианум“.

Концертом  „Млади лауреати Листу” , у сарадњи са Југоконцертом, биће обележено два века од рођења Франца Листа, док ће наступ триа „Анима” из Ниша бити посвећен једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу.

„Мокрањчеве дане”, 15. септембра у Неготину, затвориће Национални ансамбл „Коло” са народним играма са Косова и Метохије.

Ј.Станојевић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани