ХОР РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ У ЗАВРШНИЦИ ФЕСТИВАЛА

web_Hor-RTS-(3)Хор Радио-телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића надахнуто је извео изузетно комплексна дела која је Стеван Мокрањац компоновао за дане Великог поста. Композиције које су чиниле овај програм, наводи Суђић, настале су у временском распону од 17 година и већина их је део циклуса „Страсна седмица“. Програм је, додаје, проширен са још неколико композиција које улазе у музику Великог поста.

- Мокрањчева музика је веома сложена, она је веома захтевна, а вероватно нема ни захтевније од ове музике коју смо изабрали за овогодишњу завршницу фестивала. Најзахтевнија је за извођење, технички и музички зато што та врста смирења, та врста хомогености и континуитета звука који се мора узносити на један потпуно нетелесни начин јесте највећи изазов, поготову за један хор који не негује само и искључиво духовну музику, већ пева музику од најраније ренесансе па до најсавременијих композиција великих  воикалних инструменталних дела. То је један широк дијапазон звука и стилова које сваки певач мора да буде у прилици да покаже. Прилагодити се Мокрањчевом идеалу и то поготову у једном малој и акустичној цркви, са оволиким бројем значајних капиталних гласова, а сваки је способан да сам испуни и препуни ову цркву, замислите онда колики је то ризик да се то ради са 40 и више певача. То је веома тешко, а да се осети да смо сви као један организам и све на чему смо радили а верујем да смо у томе успели – каже маестро Бојан Суђић.

Од првих фестивала Мокрањцу у част „Мокрањчеви дани“ и Хор Радио-телевизије Србије су нераскидиво везани. Репертоар овог хора обухвата најзначајнија дела хорске литературе, комплексне партитуре вокално-инструменталне и оперске музике, дела савремених иностраних и домаћих аутора која најчешће премијерно интерпретира, а многа од њих су му и посвећена, као и музика популарних жанрова. Зато су се управо на 57. „Мокрањчевим данима“ одлучили да представе Мокрањчеву музику за дане Великог поста, која су ретко извођена и која још увек нису снимљена.

-И Хор Радио-телевизије Србије и ја лично дубоко смо везани за „Мокрањчеве дане“ јер на крају да није Мокрањца велики део репертоара овог хора не би ни постојао, а чини ми се ни велики део наше музике. Бити један интегрални део историјата и скоро сваког фестивала на „Мокрањчевим данима“ је уједно и част и велика обавеза. Чини ми се да нема позванијег да негује Мокрањца и да негује оно непролазно у његовој музици, сврставајући је у врхове европске музике, од управо Радио хора који то ради деценијама, а неке од тих деценија и са мном – додаје маестро Суђић.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани