КОНЦЕРТ ХОРА „СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ“ У МОКРАЊУ

sveti-stefan-decanski-sajt-1Хор „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада под управом Тамаре Адамов Петијевић, трећег фестивалског дана, у Цркви Свете Тројице у Мокрању, и буквално је публику прошетао кроз историју духовне музике, од Корнелија Станковића, преко Чеснокова, Чајковског, Лвовског, до старих напева, хиландарских неумских записа до, наравно, Стевана Мокрањца.
- Многе моје колеге музичари који се интензивно баве хорском музиком кажу, а ја се са тиме слажем, да је Мокрањац до дана данашњег ненадмашан. Ми имамо одличне композиторе и даље, и после Мокрањца их је било, али по том обиму његовог стваралаштва и по дубини тих партитура и по њиховој универзалности, Мокрањац је просто један космополиста међу композиторима. Ја сам се у то уверила више пута у иностранству од Америке до Канаде, преко Русије, Израела и целе Европе, пошто на сваком концерту изводим неко његово дело од једногласних записа до ових грандиозних хорски композиција, људи који можда не разумеју језик и који се први пут срећу и са црквенословенским језиком и са православним хришћанством кроз музику, а поготову са једним композитором који је непознат у светским размерама, реагују на његове композиције. Аплауз после његове музике је увек посебан. Велика је вредност то што имамо Мокрањца, заиста – каже за Хронику фестивала Прес центра „Мокрањчеви дани“ Тамара Адамов Петијевић, диригент, виолиниста, професор и истраживач у области хорске музике.

У препуном храму Свете Тројице у Мокрању, које и данас чува успомену на претке родоначелника српске музике, публика је одушевљено поздравила хористе, вођене сигурном руком Тамаре Адамов Петијевић која је, на одушевљење присутних, и сама извела Тропар Светом Јовану Крститељу, по запису Косте Манојловића, 1933. у Пећи. Овај запис налази се и за певницом мокрањског храма у књизи песама које се певају на Божјим службама. Одушевило су и солисти: сопран Ивона Шари и тенори Милан Перишић и Адриан Крањчевић. Хору „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада ово је треће гостовање на „Мокрањчевим данима“. Учествовали су 2005. на „Натпевавању хорова“, а пре тога су 2002. одржали целовечерњи концерт.

Прес центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани